Ruimtevaartnieuws

Eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds tien jaar gepland voor 27 mei 2020

lancering van de Crew Dragon Demo-1
Een twee-traps Falcon 9 raket vertrekt van Launch Pad 39A op de lanceerbasis Kennedy Space Center in de Amerikaanse staat Florida. Bovenop de raket de Crew Dragon Demo 1, de eerste onbemande testvlucht van SpaceX. De lancering vond plaats op 2 maart 2019 08.49 uur Nederlandse tijd. Credit: NASA

De volgende maand wil de NASA voor het eerst in bijna een decade astronauten lanceren vanaf Amerikaanse bodem. Deze missie is de laatste test voor SpaceX voordat NASA met behulp van de Crew Dragon van SpaceX weer met enige regelmaat astronauten van en naar een baan om de Aarde gaat lanceren.

Deze lancering staat gepland voor 27 mei 2020.

Op die dag zullen de NASA astronauten Bob Behnken en Doug Hurley met behulp van een Falcon 9 raket van SpaceX naar het International Space Station worden gelanceerd. Die lancering zal, zoals gebruikelijk, plaatsvinden vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Als gevolg van de nog steeds woedende corona pandemie zal die lancering niet toegankelijk zijn voor het grote publiek en zal de toegang tot waarneemplekken in de buurt van de lancering worden afgesloten. Uit voorzorg is er, voorafgaand aan de lancering, ook al minder contact met de bemanning. Hoe lang de twee astronauten in het ISS zullen verblijven is nog niet bekend. Daar heeft NASA nog geen uitspraken over gedaan.

Sinds het stoppen van het Space Shuttle programma in 2011 zijn de Amerikanen afhankelijk van het Russische ruimtevaartprogramma om astronauten naar het ISS te brengen. De afgelopen 9 jaar heeft dat de NASA ongeveer 3,4 miljard dollar gekost. Afhankelijk van het succes van de aanstaande missie zal de NASA de Crew Dragon gaan gebruiken als onderdeel van het Commercial Crew Program.

Zoals NASA in haar persbericht schreef zal de certificering en het regelmatige gebruik van de Crew Dragon de organisatie in staat stellen om belangrijk onderzoek en technologisch onderzoek uit te voeren aan boord van het ISS. Iets waarvan mensen op Aarde zullen profiteren en wat de basis legt voor toekomstige missies naar de Maan en Mars.

De lancering van de volgende maand is een langverwachte stap voorwaarts in het Commercial Crew Program van de NASA. Dit programma heeft de laatste tien jaar al de nodige vertragingen opgelopen. SpaceX en Boeing kregen in 2014 contracten ter waarde van 2,6 respectievelijk 4,2 miljard dollar om een bemande capsule te ontwikkelen. Beide bedrijven hebben te maken gehad met grote technische en veiligheidsuitdagingen. Echter, na verschillende mislukte lanceringen, mislukte testen en weggegooide prototypes heeft SpaceX dan wel eindelijk zijn Crew Dragon bedrijfsklaar.

Eerste publicatie: 18 april 2020
Bron: NASA/SpaceX