Ruimtevaartnieuws

Eerste lancering Ariane 6 vertraagt naar eind 2023

De zware draagraket was oorspronkelijk gepland voor een lancering in 2020 maar het project heeft  veel vertragingen opgelopen.

De Ariane 6-raket in Kourou
Een volledige Ariane 6 raket op de ruimtevaartbasis in Kourou in Frans-Guyana. Credit: ESA/Manuel Pedoussaut

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA mikt nu op eind 2023 voor de inaugurele lancering van zijn nieuwe generatie Ariane 6-raket, in wat weer een vertraging is voor het debuut van deze zware draagraket.

Tijdens een persconferentie afgelopen week kondigde ESA-directeur-generaal Josef Aschbacher aan dat de eerste vlucht van de Ariane 6 nu gepland is voor het vierde kwartaal van 2023. Hij waarschuwde daarbij dat dit nog niet het definitieve datumbereik is.

De volledig opgebouwde 60 meter hoge raket werd onlangs naar het lanceerplatform in Kourou in Frans-Guyana gereden. Ariane 6 is ontworpen om 4,5 ton naar een zonsynchrone baan te kunnen vervoeren. Dit is een hoogte van ongeveer 800 kilometer. De raket zou meer dan 10,5 ton naar een geostationaire baan kunnen brengen. De raket wordt in opdracht van de ESA door het Franse Arianespace ontwikkeld.

De raket is bedoeld ter vervanging van zijn voorganger, Ariane 5, die niet langer meer wordt geproduceerd. Het ambitieuze project heeft echter veel vertraging opgelopen. Ariane 6 was oorspronkelijk gepland om in 2020 te vliegen maar de inaugurele lancering werd uitgesteld tot eind 2022, voornamelijk als gevolg van de covid-19 pandemie. ESA ging niet in op de reden achter de laatste vertraging behalve ze te bestempelen als “technische uitdagingen”.

“Bij een project van deze omvang moet het duidelijk zijn dat dit een geplande datum is en dat het programma nog steeds met succes en tijdig een aantal belangrijke mijlpalen moet bereiken om dit schema te halen”, aldus Josef Aschbacher tijdens de persconferentie.

Om ervoor te zorgen dat het programma eind 2023 van start gaat zullen er in het eerste kwartaal van volgend jaar drie belangrijke mijlpalen moeten worden gehaald: het voltooien van de hot firing test van de bovenste trap, het starten van de hot firing testen van de kerntrap van de Ariane 6 gevolgd door een kwalificatiebeoordeling van het lanceersysteem.

ESA heeft de Ariane 6 dringend nodig. Het ruimtevaartagentschap is op zoek naar raketten nadat het de banden met zijn Russische tegenhanger had verbroken na de invasie in Oekraïne. De Euclid ruimtetelescoop van de ESA zou eerder dit jaar worden gelanceerd aan boord van een Russische Sojoez-raket maar nu heeft men zich daarvoor gewend tot SpaceX met zijn Falcon 9-raket om de telescoop naar de ruimte te brengen.

De langverwachte raket staat enkele serieuze lanceringen te wachten met een toch al uitdagend lanceerschema dat loopt van 2023 tot 2029. Eerder dit jaar boekte Amazon in het kader van zijn Kuiperproject de Ariane 6 voor 18 lanceringen van zij internetsatellieten naar een lage aardbaan. Daarnaast zal de Ariane 6 vermoedelijk het Galileo GPS-systeem van de ESA lanceren. Die lanceringen zouden tussen 2023 en 2025 moeten plaatsvinden. In 2024 moeten er Meteosat weersatellieten worden gelanceerd en in 2026 de Earth Return Orbiter die materiaal van mars gaat ophalen. In 2026 staat de PLATO ruimtetelescoop op het programma.

Om aan deze werklast te kunnen voldoen worden er twee extra Ariane 6 raketten gebouwd in Frankrijk en Duitsland en de componenten voor deze raketten zijn al geboekt voor de aanstaande vluchten.

“Wat hier op het spel staat is de Europese onafhankelijke toegang tot de ruimte”’ zei Aschbacher. “We zijn allemaal vastbesloten om zo snel mogelijk naar het lanceerplatform te gaan”.

Eerste publicatie: 24 oktober 2022
Bron: ESA