Ruimtevaartnieuws

SpaceX zou nieuwe Europese telescoop kunnen lanceren

De Euclid ruimtetelescoop van de ESA zou eerder dit jaar met een Sojoez-raket worden gelanceerd maar de Russische agressie noopt de ruimtevaartorganisatie ertoe andere lanceermogelijkheden te zoeken.

Artist impressie van de Euclid infrarood ruimtetelescoop.
Artist impressie van de Euclid infrarood ruimtetelescoop. Credit: ESA

De Euclid infrarood ruimtetelescoop van de ESA zou in 2023 aan boord van een Falcon 9 raket kunnen worden gelanceerd. Dit is een gevolg van het feit dat het ruimtevaartagentschap zijn samenwerking met Rusland stopzette en zijn vluchten aan boord van Sojoez-raketten annuleerde.

De Euclid infrarood ruimtetelescoop zou dit jaar gelanceerd worden vanaf de Europese lanceerbasis in Kourou, Frans-Guyana. De Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen zijn regering hebben ESA er echter toe aangezet de banden met de Russische ruimtevaartorganisatie te verbreken. Roscosmos stopte ook de samenwerking met Europa bij de lancering van Sojoez-raketten vanuit Frans-Guyana en trok zijn 87 medewerkers terug van de lanceerplaats. Als gevolg hiervan verloor Euclid zijn rit naar de ruimte aan boord van de Russische Sojoez-raket.

Europa begon elders te zoeken naar orbitale vluchten, waaronder bij de particuliere ruimtevaartindustrie in de Verenigde Staten. ESA lanceert mogelijk zijn Euclid-missie midden of eind 2023 met een Falcon 9-raket van SpaceX.

In augustus 2022 gaf directeur-generaal Josef Aschbacher van de ESA tijdens een interview aan dat men oriënterende gesprekken voerde met het SpaceX van Elon Musk om zijn missies te vervoeren. Destijds woog ESA opties af tussen SpaceX en raketten geleverd door Japan of India maar SpaceX is de meest operationele daarvan en zeker een van de back-upopties waar ESA naar kijkt, aldus Aschbacher.

ESA’s andere optie was de zware draagraket van Arianespace, maar het Franse bedrijf moet zijn volgende generatie Ariane 6-raket nog lanceren. De eerste vlucht daarvan staat gepland voor de tweede helft van 2023. De ruimtevaartorganisatie staat momenteel onder druk om vervangers voor de Sojoez te vinden. Volgens ESA was dit een wake-up call dat men te afhankelijk is geweest van Rusland.

De ESA is niet de enige die op zoek moet naar vervanging voor Russische raketten. In maart stopte Rusland de levering van raketmotoren aan de VS als vergelding voor de internationale sancties tegen zijn regering. Als gevolg hiervan kondigde Northrop Grumman aan dat het samenwerkt met Firefly Aerospace om een volledig binnenlandse raket te bouwen om de noodzaak van Russische motoren te elimineren. Totdat de nieuwe raket klaar is zal het bedrijf zich echter ook wenden tot SpaceX’s Falcon 9-raketten om zijn Cygnus ruimtevaartuig naar het ISS te kunnen lanceren.

Het Britse OneWeb moest ook een contract ondertekenen met zijn rivaal SpaceX en het Indiase ruimtevaartagentschap ISO voor zes lanceringen die nodig zijn om zijn eerste generatie internetsatellieten later dit jaar in een baan om de Aarde te sturen nadat de lanceringen met de Sojoez waren opgeschort.

SpaceX komt naar voren als de meest haalbare optie om deze opgeschorte Sojoez-vluchten te vervangen en het bedrijf ontvangt nieuwe klanten uit Europa. Falcon 9 zal in december 2022 ook de Surface Water and Ocean Topography-satelliet lanceren. Dit is een gezamenlijke missie van de NASA, het Franse CNES, de Canadian Space Agency en het U.K. Space Agency.

Er staan dit jaar nog maar liefst 18 lanceringen van de Falcon 9 gepland maar het werkpaard van SpaceX moet zich voorbereiden op nog meer reizen naar een baan om de Aarde.

Eerste publicatie: 23 oktober 2022
Bron: ESA