Astronomisch Nieuws

Euclid bekijkt IC 342 van dichtbij

Een nieuwe afbeelding van de Euclid Space Telescope van de ESA biedt een gedetailleerd beeld van het spiraalstelsel IC 342, ook wel bekend als het Verborgen Sterrenstelsel.

Deze Euclid-opname toont IC 342
Deze Euclid-opname toont IC 342, een spiraalstelsel op 8,9 miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Camelopardalis – Giraffe. Credit: ESA / NASA / Euclid / Euclid Consortium / J.-C. Cuillandre, CEA Paris-Saclay / G. Anselmi / CC BY-SA 3.0 IGO.

IC 342 bevindt zich op een afstand van ongeveer 8,9 miljoen lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Camelopardalis – Giraffe. Het spiraalvormige sterrenstelsel is onder amateurastronomen ook bekend als Caldwell 5. Het werd in 1892 voor het eerst gezien door de Britse astronoom William Frederick Denning.

IC 342 is een van de helderste leden van de IC 342/Maffei-groep.

IC 342 is een helder sterrenstelsel maar het bevindt zich in de buurt van de evenaar van de schijf van de Melkweg en daar bevindt zich veel gloeiend kosmisch gas en donker, verduisterend gas.

Om astronomen de ingewikkelde spiraalstructuur te laten zien moeten ze door een grote hoeveelheid materiaal in de Melkweg kijken.

Als gevolg hiervan is IC 342 relatief moeilijk te herkennen en in beeld te brengen en dat heeft aanleiding gegeven tot de bijnaam het “Verborgen Sterrenstelsel”.

Volgens astronomen van het Euclid Consortium kon de telescoop deze prachtige en scherpe opname maken dankzij de ongelooflijke gevoeligheid en uitstekende optiek.

“Het belangrijkste hier is dat Euclid zijn nabije-infraroodinstrument gebruikte om door het stof te turen en het licht te meten van de vele koele sterren met een lage massa die de massa van het sterrenstelsel domineren.”

“Dat is het briljante aan de afbeeldingen van Euclid. In één opname kan hij het hele sterrenstelsel in al zijn prachtige details zien. Dit beeld ziet er misschien normaal uit, alsof elke telescoop zo’n beeld kan maken, maar dat is dus niet zo”, aldus astronomen van het Euclid Consortium.

Bijzonder aan de opnames van Euclid is dat ze een weids zicht bieden op het hele sterrenstelsel maar dat astronomen ook kunnen inzoomen op afzonderlijke sterren en sterrenhopen. Dit maakt het mogelijk om de geschiedenis van stervorming te traceren en beter te begrijpen hoe sterren ontstaan en gedurende de levensduur van het sterrenstelsel.

Het is moeilijk om ons sterrenstelsel te bestuderen omdat we erin bevinden en het alleen aan de zijkant kunnen zien. Door sterrenstelsels zoals IC 342 te bestuderen, kunnen astronomen dus veel leren over sterrenstelsels zoals het onze.

Eerste publicatie: 15 november 2023
Bron: sci-news