Gebruik Cassiopeia om de Andromeda-nevel te vinden

M31 in Andromeda
M31 in het sterrenbeeld Andromeda

Het sterrenbeeld Cassiopeia staat in deze tijd van het jaar hoog aan de sterrenhemel en kan gebruikt worden om de Andromeda-nevel op te zoeken. Onder hele goede, donkere omstandigheden kan je dit met je blote oog doen maar in Nederland heb je meestal wel een verrekijker nodig om dit te kunnen doen.

Cassiopeia staat kort na het aanbreken van de duisternis nog laag boven de horizon maar naarmate de nacht vorder komt het hoger en hoger aan de hemel. Na middernacht bevindt het sterrenbeeld zich in de buurt van het zenit (het punt recht boven je hoofd). Cassiopeia heeft de vorm van een onregelmatige W. We gaan de diepste punt V gebruiken om de Andromeda-nevel te zoeken.

De Andromeda-nevel is het meest nabije sterrenstelsel. Het bevindt zich op een afstand van ongeveer 2,5 miljoen lichtjaar. Het is een groot spiraalvormig sterrenstelsel bestaande uit vele miljarden sterren. De Andromeda-nevel beweegt zich naar ons toe en zal over enkele miljarden jaren in botsing komen met ons sterrenstelsel. De Andromeda-nevel is als M31 opgenomen in de catalogus van Messier.

Aan de sterrenhemel is het zichtbaar als een klein lichtvlekje. Heel misschien met het blote oog maar zeer zeker met een verrekijker. En heb je een telescoop dan moet je die zeker eens gebruiken om, bij een lage vergroting, naar dit sterrenstelsel te kijken.

Om de Andromeda-nevel te vinden trek je een denkbeeldige lijn van de ster Kappa Andromedae door de ster Schedar. Deze lijn verleng deze lijn drie keer en je bent in de buurt van de Andromeda-nevel.

Op zoek naar de Andromeda-nevel
Gebruik het sterrenbeeld Cassiopeia om de Andromeda-nevel te vinden

De sterrenkaart is gemaakt voor 25 september omstreeks 02:00 uur maar is langere tijd bruikbaar.

 

Eerste publicatie: 27 september 2016

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: