Ruimtevaartnieuws

Help NASA bij het ontwerpen van een toilet voor de Maan

Een toilet voor de Maan
De NASA Lunar Loo Challenge. Credit: NASA

Toen de astronauten van de Apollo in de jaren ’60 naar de Maan reisden deden ze dit in een ruimtevaartuig waar geen toilet aan boord was. Ze kregen een rubberen slang mee die ze als een condoom konden aantrekken als ze moesten plassen. Om te poepen had NASA een hightech oplossing bedacht: poepzakken.

In 2024 wil NASA weer naar de Maan toe en om een herhaling van bovenstaande te voorkomen willen ze het deze keer anders aanpassen want volgens de mensen die destijds aan de Apollo’s werkten was het een vieze bedoeling. Zo had men geen controle over de geuroverlast. De zakken waren alleen goed af te sluiten als je dat met z’n tweetjes deed. Niet de manier waarom NASA na meer dan 50 jaar terug wil gaan naar de Maan.

Het was de drijfveer achter de Lunar Loo Challenge. Een open oproep aan iedereen om met ontwerpen te komen voor een nieuw innovatief toilet in de ruimte. Het International Space Station is inmiddels wel uitgerust met verschillende toiletten maar die modellen zijn ontwikkeld voor gewichtloosheid.

Het Artemis programma brengt astronauten naar de Maan en NASA wil een toilet hebben dat ook op de Maan functioneert. Aan het oppervlak van de Maan is ze zwaartekracht 1/6de van de zwaartekracht op Aarde.

Misschien is het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe toiletten voor de Maan niet zo opwindend of interessant als het ontwikkelen van middelen om de maan te verkennen maar het is zeker zo belangrijk, aldus NASA in haar persbericht.

Astronauten zullen eten en drinken op de Maan en dus zullen ze moeten plassen en poepen in gewichtsloosheid en de zwaartekracht op de Maan. Als astronauten in hun ruimtevaartuig zijn en hun ruimtepakken niet dragen dan hebben ze een toilet nodig met alle mogelijkheden als de toiletten hier op Aarde.

De wedstrijd eindigt op 17 augustus 2020 en de prijzenpot bedraagt 35.000 dollar. Die zal worden verdeeld onder de top-3 ontwerpen die door een jury van NASA ingenieurs zal worden gekozen. Ook mensen jonger dan 18 worden uitgenodigd om hun ontwerpen in te dienen. Voor hen is een speciale categorie ingericht.

Uiteraard verbindt NASA een lange lijst van specificaties aan de winnende ontwerpen. Zo moet worden er eisen gesteld aan de grootte en het gewicht maar ook aan de energie efficiëntie en moet het snel gebruikt kunnen worden. Ook moet het geschikt zijn voor mannen en vrouwen want NASA wil tijdens het Artemisprogramma ook de eerste vrouw naar de Maan sturen. Het toilet moet ook braaksel en diarree kunnen verwerken.

Tijdens het Artemisprogramma zullen astronauten tot 6,5 dag op de Maan blijven. De richtlijnen van de Lunar Loo Challenge van de NASA geven aan dat de winnende ontwerpen een bemanning van twee astronauten gedurende minimaal 14 dagen moeten kunnen ondersteunen.

De jury is benieuwd naar welke ontwerpen er ingediend worden maar ze geven aan dat, uitgaande van waar de astronauten van Apollo 11 te maken hadden, de lat niet bijster hoog ligt. Alles beter dan een zak om het achterste van een astronaut binden is al een opmerkelijke verbetering.

Ow ja, heb je goeie ideeën dan kan je je hier inschrijven!

 

Eerste publicatie: 5 juli 2020
Bron: NASA/Gizmodo