Het Chinese Lantaarnfestival

Traditionele Chinese rode lantaarns
Traditionele Chinese rode lantaarns

Het Lantaarnfestival wordt gevierd op de 15-de dag van de eerste Chinese maanmaand en het is traditioneel het einde van de Chinese nieuwjaarsperiode.

In 2016 valt het Lantaarnfestival op 22 februari.

Lantaarnfestival data

Het Lantaarnfestival wordt gevierd op de 15-de dag van de eerste maanmaand van de Chinese kalender (altijd tussen 5 februari en 7 maart)

Jaar Lantaarnfestival
2016 22 februari
2017 11 februari
2018 2 maart
2019 19 februari

Feiten over het Lantaarnfestival

Populaire Chinese naam 元宵节 Yuánxiāojié – ywen-sshyaoww jyeah
Alternatieve Chinese naam 上元节 Shàngyuánjié – shung-ywen-jyeah
Datum 15-de dag van de eerste maanmaand (22 februari 2016)
Betekenis Markeert het einde van het Lente-festival, het belangrijkste Chinese feest
Viering Er worden leeuwen- en drakendansen opgevoerd, men maakt lampionnen/lantaarns en er worden traditionele yuanxiao gegeten (dit zijn gevulde balletjes gemaakt van kleefrijst in een soepje)
Geschiedenis Het Lantaarnfestival is meer dan 2000 jaar oud
Groet gelukkig Lantaarnfestival! Happy Lantern Festival! 元宵节快乐!Yuánxiāojié kuàilè!  – ywen-sshyaoww-jyeah kwhy-luh.

Het Lantaarnfestival is belangrijk

Het lantaarnfestival is traditioneel de laatste dag van het Lentefestival ( (春节 Chūnjié  – chwn-jyeah), dit is het belangrijkste Chinese feest. Na het Lantaarnfestival zijn de verboden van het Lentefestival niet meer van kracht en worden alle Niewjaarsversieringen opgeruimd.

Het Lantaarnfestival wordt altijd gevierd op de eerste Volle Maan van de Chinese kalender. Deze Volle Maan symboliseert de terugkeer van de lente en de hereniging van de familie. Omdat het geen officiële feestdag is kunnen de meeste Chinese families dit helaas niet als zodanig vieren.

Wanneer begon het Lantaarnfestival?

Keizer han Ming Di
Keizer Han Ming Di (28-75 AD)

Het Lantaarnfestival is ruim 2000 jaar oud. In het begin van de Oostelijke Handynastie (206 v. Chr – 220 na Chr.) regeerde keizer Han Ming Di. Hij was een aanhanger van het Boeddhisme. Hij hoorde dat sommige monniken op de 15-de dag van de eerste maanmaand lantaarns aanstaken om zo hun respect voor Boeddha te tonen. Hij beval dat alle tempels, huishoudens en koninklijke paleizen op die avond ook lantaarns aan moesten steken.

Dit Boeddhistische gebruik groeide uit tot een belangrijk feest onder de mensen.

Hoe vieren Chinezen het Lantaarnfestival?

China is een groot land met een lange geschiedenis en verschillende culturen dus de viering van het Lantaarnfestival is niet overal hetzelfde maar in het algemeen wordt het gevierd met drakendansen, leeuwendansen, lantaarns aansteken, het oplossen van raadseltjes die op lantaarns worden geschreven en het genieten van de Volle Maan. En zoals bij ieder Chinees feest wordt er vuurwerk afgestoken.

Yuanxiao eten

yuanxiao
yuanxiao. balletjes gemaakt van meel van kleefrijst, gevuld met zoetigheden

Het eten van Yuanxiao is een van de belangrijkste gebruiken van het Lantaarnfestival.

Yuanxiao zijn balletjes gemaakt van meel van kleefrijst die met van alles gevuld kunnen worden. Meestal wordt er zoetigheid als vulling gebruikt; witte suiker, bruine suiker, sesamzaad, pinda’s, walnoten, rozenblaadjes, bonenpasta, rode dadelpasta of een combinatie van twee of drie ingrediënten. De yuanxiao kunnen worden gekookt, gestoomd of gefrituurd en worden vaak geserveerd in een soep van gefermenteerde rijst die tianju (甜酒 tián jiǔ /tyen-jyoh, zoete vloeistof) wordt genoemd.

Voor de Chinezen symboliseren de ronde balletjes geserveerd in ronde kommetjes saamhorigheid. Het eten van yuanxiao tijdens het Lantaarnfestival is voor de Chinezen een manier om de beste wensen voor hun familie en hun toekomstige leven uit te drukken.

Het eten van yuanxiao tijdens het Lantaarnfestival stamt vermoedelijk uit de Song Dynastie (960 – 1127) en het werd populair tijdens de Ming dynastie (1368 – 1644 en de Qing dynstie (1644-1911).

Laatste bewerking 21 februari 2016