Venus

Hoe groot is Venus?

Venus vergeleken met de Aarde
Venus en de Aarde zijn bijna even groot

Venus wordt wel vaak de zusterplaneet van de Aarde genoemd omdat ze qua grootte en massa veel op elkaar lijken. Venus is ook de meest nabije planeet voor ons. Ondanks deze overeenkomsten hebben hebben de beide planeten een totaal andere atmosfeer hetgeen grote gevolgen heeft voor de condities aan het oppervlak.

Straal, diameter en omtrek

Venus heeft een gemiddelde straal van 6052 kilometer. De meeste planeten in het zonnestelsel draaien zo snel om hun as dat ze rond de evenaar gemeten groter zijn dan om de polen gemeten. Dat geldt overigens ook voor de Aarde. Voor Venus gaat dat niet op want die draait in slechts 243 dagen eenmaal om haar as en dat dan ook nog tegen de wijzers van de klok in zodat de Zon in het westen opkomt en niet in het oosten zoals bij ons op Aarde. Door deze langzame rotatie is de planeet nagenoeg bolvormig.

Een reis rond de evenaar levert een afstand op van 38.025 kilometer. Dat is 94,9% van de omtrek van de Aarde.

Hoogtes en laagtes

Een gedeelte van Ishtar Terra met de berg Maat Mons

Venus is een vulkanische planeet. Ongeveer 4/5de van het oppervlak is bedekt door gladde uitgeharde vlaktes van lava. Het oppervlak vertoont slechts een paar inslagkraters hetgeen aangeeft dat het oppervlak nog relatief jong is. Het oppervlak is gelijk aan 90% van het Aardse oppervlak: in totaal 460 miljoen kilometer. De planeet heeft twee grote landmassa’s die Ishtar Terra en Aphrodite Terra worden genoemd en die 8% van het oppervlak bedekken (vergeleken met de 25% landoppervlakte dat de Aarde heeft want er zijn natuurlijk geen oceanen op Venus, alleen vulkanische vlaktes).

De hoogste berg op Venus heet Maxwell Mons. Deze bevindt zich op het noordelijke continent Ishtar Terra en steekt 11 kilometer boven het gemiddelde oppervlakteniveau van Venus uit.

Maxwell Mons, de hoogste berg op Venus

De Mount Everest op Aarde steekt 8.8 kilometer boven de zeespiegel uit. Ishtar Terra heeft ongeveer de grootte van Australië en bevat alle vier de berggebieden van Venus. Dit duidt er misschien op dat het oppervlak van de planeet nog steeds in beweging is.

Aphrodite Terra ligt net ten zuiden van de evenaar. Het is half zo groot als Afrika en heeft enkele diepe valleien, wederom een teken dat het oppervlak nog steeds in beweging is. Diana Chasma, een gebied bestaande uit kloven en bergen is het laagste punt op de planeet. Eén van de kloven is 2,9 kilometer diep, 14 kilometer lager dan Maxwell Mons. Ter vergelijking op Aarde bedraagt het verschil tussen het hoogste punt, de Mount Everest en het diepste punt, de Marianentrog ongeveer 20 kilometer.

Dichtheid, massa en volume

Aphrodite Terra op Venus is ongeveer half zo groot als Afrika

Venus is een rotsachtige planeet als de Aarde. Mogelijk is Venus op dezelfde manier ontstaan als onze planeet. De massa bedraagt 4,87 triljoen kilogram en dat is ± 82% van de massa van de Aarde. Ook de dichtheid is vergelijkbaar met die van de Aarde: 5,243 gram/m3. Het volume van de planeet bedraagt 928 miljoen kubieke kilometer en dat komt overeen met 86% van het volume van de Aarde.

Meer over Venus

Eerste publicatie: 2 maart 2014
Laatste keer bijgewerkt op: 25 januari 2020