Hoe lang duurt een jaar op Venus?
Er zijn veel overeenkomsten tussen Venus en de Aarde. Beiden zijn aardse planeten en dat betekent dat ze voornamelijk bestaan uit metaal en silicaathoudend gesteente dat is gedifferentieerd tussen een metalen kern en een mantel en korst van silicaten. Zowel Venus als de Aarde draaien binnen de bewoonbare zone om de Zon. Het is onder andere hierom dat Venus en de Aarde vaak als zusterplaneten worden gezien.
Echter, Venus wijkt op een aantal punten ook sterk af van de Aarde. De atmosfeer die voornamelijk bestaat uit koolstofdioxide en kleine hoeveelheden stikstof is 92 keer dichter dan de aardse atmosfeer. Het is ook de heetste atmosfeer in het zonnestelsel met temperaturen die hoog genoeg zijn om lood te laten smelten. Daar komt nog bij dat een jaar op Venus heel anders is dan een jaar op Aarde.
Baanperiode
Venus draait op een gemiddelde afstand van ongeveer 0,72 Astronomische Eenheden om de Zon (108.000.000 kilometer). De baan is nagenoeg cirkelvormig: het perihelium bevindt zich op een afstand van 0,78 AE (107.477.000 kilometer) en het aphelium bevindt zich op een afstand van ongeveer 0,728 AE (108.939.000 kilometer). Van alle planeten in het zonnestelsel heeft Venus de meest cirkelvormige baan.
De baanperiode van Venus bedraagt 224,65 dagen en dat betekent dat een jaar op Venus gelijk is aan 61,5% van een jaar op Aarde. Andes dan de meeste andere planeten in het zonnestelsel die met de wijzers van de klok om hun as draaien doet Venus dit tegen de wijzers van de klok in. Dit noemen we een retrograde beweging. Deze rotatie is ook erg langzaam, het duurt 243 aardse dagen voor een omwenteling om zijn as.
Siderische dag versus Zonnedag
Een jaar op Venus duurt dus 224,65 aardse dagen maar op Venus is het jaar slechts 1,92 venusiaanse dagen lang. Dit komt omdat de rotatierichting van Venus om zijn as tegengesteld is aan de beweging van de planeet om de Zon. Hierdoor duurt een zonnedag, de tijd die de Zon nodig heeft om op te komen, onder te gaan en terug te keren op dezelfde plaats aan de hemel, 116,75 aardse dagen duurt.
Die betekent dus dat een dag op Venus ongeveer een half jaar duurt. Met andere woorden in één Venusiaans jaar heeft de Zon zich slechts twee keer langs de hemel bewogen. Daar komt dan ook nog eens bij dat als je op het oppervlak van Venus staat de Zon op komt in het westen en onder gaat in het oosten.
Seizoenen
Vanwege de de dichte atmosfeer en de cirkelvormige baan ervaart de planeet weinig temperatuurverschillen tijdens de reis om de Zon. De helling van de rotatieas bedraagt slechts 2,64° (de as van de Aarde heeft een helling van 23,5°) en dit is na Mercurius (0,03°) de kleinste ashelling in het zonnestelsel.
Dit betekent dat er nauwelijks tot geen variatie is in de oppervlaktetemperatuur op Venus tussen nacht en dag of tussen de polen en de evenaar. Het gehele jaar door is de gemiddelde temperatuur aan het oppervlak een gloeiende 462 °C (735 Kelvin). De enige temperatuurverschillen die er zijn, zijn gerelateerd aan de hoogte.
De dagen op Venus zijn extreem heet maar ‘s nachts is het er ook extreem heet, de dagen duren een half jaar. Geen geschikte plaats voor een leuke vakantie 🙂
Eerste publicatie: 28 mei 2017
Laatste keer bewerkt op: 25 januari 2020
Bron: UniverseToday
Meer over Venus
- Hoe groot is Venus?
- Wat is de temperatuur van Venus?
- Hoe ver weg is Venus?
- De samenstelling van Venus
- Hoe is Venus ontstaan?
- Hoe snel draait Venus?
- Venus vergeleken met de Aarde
- Het weer en het klimaat van Venus
- Hoe lang duurt een dag op Venus?
- Hoe lang duurt een jaar op Venus?
- Het mysterie van de zeldzame vulkanen op Venus
- Interessante weetjes over Venus
- Venus – een hete, helse en vulkanische planeet