Astronomisch Nieuws

Hubble bekijkt interstellaire komeet Borisov

Hubble fotografeert komeet Borisov
Opname van komeet 2I/Borisov, gemaakt op 12 oktober 2019 door de Hubble Space Telescope. Credit: NASA/ESA/D. Jewitt (UCLA)

De Hubble Space Telescope heeft onlangs de interstellaire komeet 2I/Borisov bestudeerd en constateerde dat de komeet eigenlijk niet anders is als de kometen uit ons eigen zonnestelsel. De waarnemingen van de Hubble van eerder deze maand laten zien dat stof, structuur en chemische samenstelling van de interstellaire komeet heel goed overeenkomt met de kometen uit ons eigen zonnestelsel. Hubble bestudeerde o.a. de klassieke halo van stof die kometen gewoonlijk om hun kern hebben.

Ofschoon een ander stersysteem heel anders kan zijn dan het onze is het feit dat de eigenschappen van de komeet heel erg overeenkomen met de eigenschappen van de kometen van ons eigen zonnestelsel voor astronomen toch wel opmerkelijk.

Totdat komeet 2I/Borisov verscheen waren alle bekende kometen uit twee gebieden in ons zonnestelsel afkomstig: de Kuiper gordel, een gebied aan de rans van ons zonnestelsel waar zich ook grotere objecten zoals Pluto en MU69 bevinden, en de Oort wolk die zich als een bol op een afstand van ongeveer 1 lichtjaar om de Zon uitstrekt.

Kometen die zich aan de rand van ons zonnestelsel bevinden kunnen voor ons zichtbaar worden als ze als gevolg van verstoringen in de zwaartekracht naar de binnenste delen van het zonnestelsel worden gestuurd. Dit kan onder andere komen door een passerende ster. Als een komeet dichter bij de Zon komt begint het ijs aan de oppervlakte te verdampen waardoor er een staart van gas en stof ontstaat. Kometen bewegen gewoonlijk in elliptische banen en dat betekent dat de baan van een komeet lijkt op een uitgerekte ovaal die zorgt voor een nauwe passage langs de Zon. Daarna verdwijnt de komeet weer naar de rand van het zonnestelsel. Komeet 2I/Borisov is echter heel anders. De baan is hyperbolisch en dat betekent dat die er uitziet als een boog met een open einde. De komeet reist kort door ons zonnestelsel om er daarna nooit meer terug te keren.

Interstellaire bezoekers

Komeet 2I/Borisov is pas de tweede bekende interstellaire bezoeker van ons zonnestelsel. De eerste was een object dat we als 1I/’Oumuamua kennen. Dit is een langgerekt rotsachtig object dat in 2017 binnen de baan van Mercurius langs de Zon scheerde en daarna weer snel vertrok. Borisov zal langer in ons zonnestelsel verblijven. De komeet zal tot midden 2020 in ons zonnestelsel zijn en dat betekent dat er veel meer gelegenheid is om het object te bestuderen. De dichtste nadering tot de Zon zal in september plaatsvinden. De afstand tussen de beide hemellichamen zal dan slinken tot ongeveer 300 miljoen kilometer. Dat is gelijk aan tweemaal de afstand tussen de Aarde en de Zon.

De baan van Borisov door ons zonnestelsel
De baan van Borisov door ons zonnestelsel. Credit: NASA/ESA/D. Jewitt (UCLA)

Interstellaire bezoekers zijn pas recent met waarnemingen bewezen maar volgens Hubble astronomen zijn deze interstellaire objecten eigenlijk heel normaal. Er kunnen zich al duizenden interstellaire objecten in ons zonnestelsel bevinden die we met de hedendaagse telescopen echter niet kunnen waarnemen. Dit maakt de waarnemingen aan Borisov extra waardevol, ook omdat de komeet heel anders is dan ‘Oumuamua.

‘Oumuamua is rotsachtig terwijl Borisov op een normale actieve komeet lijkt. Astronomen vragen zich af waar dat grote verschil vandaan komt.

Hubble bekeek de komeet op 12 oktober 2019. De komeet was toen ongeveer 418 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd. In januari 2020 zal Hubble opnieuw de komeet bekijken en er liggen ook al voorstellen om dit later in 2020 nogmaals te doen.

 

Eerste publicatie: 17 oktober 2019
Bron: Persbericht Hubble Space telescope