Astronomisch Nieuws

Hubble kampt met kapotte gyroscoop en staat in veilige modus geschakeld

Hubble Space Telescope
De Hubble ruimtetelescoop is vernoemd naar Edwin P. Hubble

De Hubble Space Telescope is voorlopig buiten bedrijf. De Hubble bestudeert sinds 1990 de sterrenhemel.

Op vrijdag 5 oktober 2018 ging er een gyroscoop kapot en dat zorgde ervoor dat de telescoop zichzelf meteen in veilige modus zette. Hubble heeft de gyroscopen nodig om zich gedurende langere tijd heel nauwkeurig op één positie te richten. Er wordt momenteel hard gewerkt om de telescoop weer terug in bedrijf te nemen.

De Hubble Space Telescope is uitgerust met zes gyroscopen die allemaal tijdens een servicemissie in mei 2009 zijn vervangen. De telescoop heeft drie werkende gyroscopen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Met het uitvallen van een gyroscoop afgelopen weekend zijn er nog maar twee werkende gyroscopen over (dat wil zeggen als de “problematische” die nu offline is weer in bedrijf genomen kan worden).

Volgens allerlei berichten op Twitter is er geen reden tot paniek. De Hubble kan heel goed functioneren met twee gyroscopen of zelfs met één gyroscoop. De plannen om met één gyroscoop verder te gaan en de tweede werkende gyroscoop als reserve te houden liggen al tijden klaar. Er is niet veel verschil tussen 2 en 1 gyroscoop maar het zorgt wel voor heel veel extra waarneemtijd.

NASA is niet echt verrast door het uitvallen van de gyroscoop want deze heeft het al zes maanden langer uitgehouden dan werd verwacht. De nu uitgevallen gyroscoop was in het voorjaar ook al bijna uitgeschakeld.

Hubble is niet de enige NASA-missie die momentele met technische problemen kampt. De Opportunity rover op Mars heeft zich sinds 10 juni niet meer gemeld. Toen trok een gigantische stofstorm over der rover heen die zoveel zonlicht blokkeerde dat de door zonne-energie aangedreven rover zijn accu’s niet meer kon bijladen. Die storm is inmiddels gaan liggen en de teamleden van de Opportunity-missie zoeken sindsdien naarstig contact met de oude rover die sinds januari 2004 over de rode planeet rondrijdt.

De jongere, grotere neef van de Opportunity, de Curiosity rover heeft geheugenproblemen in zijn hoofdcomputer en is onlangs overgeschakeld naar zijn backup computer. Ook de Kepler telescoop, die ongeveer 70 procent van de momenteel 3800 bevestigde exoplaneten heeft ontdekt, heeft nog zo weinig brandstof over dat hij onlangs in slaapmode is gezet zodat er zeker nog genoeg brandstof aan boord is om de Kepler naar de aarde te richten en zo de laatste data naar de Aarde over te seinen. Dit moet deze week gaan gebeuren.

Ook de DAWN-ruimtesonde die sinds maart 2015 om de dwergplaneet Ceres draait is bijna door zijn brandstof heen. De DAWN-missie komt vermoedelijk ook deze maand aan zijn einde.

 

Eerste publicatie: 8 oktober 2018
Bron: Diverse persberichten