Astronomisch Nieuws

Hubble legt het jonge meervoudig stersysteem FS Tau vast

FS Tau bevindt zich op een afstand van ongeveer 450 lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Taurus – Stier. Het systeem is onderdeel van het Taurus-Auriga gebied, een verzameling donkere moleculaire wolken die de thuisbasis zijn voor ontelbare jonge en zich vormende sterren.

Deze Hubble-opname toont FS Tau, een meervoudig stersysteem op zo'n 450 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Stier.
Deze Hubble-opname toont FS Tau, een meervoudig stersysteem op zo’n 450 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Stier. Credits: NASA / ESA / K. Stapelfeldt, NASA’s Jet Propulsion Laboratory / Gladys Kober, NASA / Katholieke Universiteit van Amerika.

FS Tau is ook bekend als HH 157 en is slechts 2,8 miljoen jaar oud – dat is erg jong voor een stersysteem.

FS Tau is een meervoudig stersysteem bestaande uit FS Tau A, het heldere sterachtige object in het midden van de afbeelding, en FS Tau B, het heldere object rechts dat wordt bedekt door een donkere, verticale stofbaan.

De jonge objecten worden omringd door zacht verlicht gas en stof van deze stellaire kraamkamer.

TS Tau B is een protoster omgeven door een protoplanetaire schijf, een pannenkoekvormige verzameling stof en gas die overblijft na het ontstaan van de ster en die uiteindelijk zal samensmelten tot planeten. De dikke stofbaan, bijna van opzij gezien, scheidt wat vermoedelijk de verlichte oppervlakken van de uitlopende schijf zijn.

FS Tau B is waarschijnlijk bezig een T Tauri ster te worden, een soort jonge veranderlijke ster die nog niet met kernfusie is begonnen, maar zich begint te ontwikkelen tot een door waterstof aangedreven ster, vergelijkbaar met de Zon.

Protosterren schijnen met de warmte-energie die vrijkomt als de gaswolken waaruit ze ontstaan instorten en door de aanwas van materiaal uit nabijgelegen gas en stof.

Variabele sterren zijn sterren waarvan de helderheid in de loop van de tijd merkbaar verandert.

FS Tauri A is zelf een T Tauri binair systeem, bestaande uit twee sterren die om elkaar heen draaien.

Het is bekend dat protosterren snel bewegende, asymmetrische stromen van energetisch materiaal uitstoten, jets genoemd, en FS Tau B is een treffend voorbeeld van dit fenomeen.

De protoster is de bron van een ongebruikelijke asymmetrische, dubbelzijdige jet, hier zichtbaar in het blauw.

De asymmetrische structuur kan het gevolg zijn van het verschil in de snelheid waarmee de massa uit het object wordt gestoten.

FS Tau is ook geclassificeerd als een Herbig-Haro object.

Herbig-Haro objecten ontstaan wanneer jets van geïoniseerd gas, uitgestoten door een jonge ster, met hoge snelheid botsen met nabijgelegen wolken van gas en stof, waardoor heldere, nevelige plekken ontstaan.

Eerste publicatie: 30 maart 2024
Bron: sci-news