Ruimtevaartnieuws

Ingenuity maakte langste en snelste vlucht op Mars

Op 18 april 2022 maakte de Ingenuity helikopter van de NASA een record brekende 25ste vlucht. Het apparaat legde 704 meter af bereikte een maximale snelheid van 5,5 meter per seconde.

Het eerste frame van de videoclip begint ongeveer een seconde na de start van de 25ste vlucht van Ingenuity. Na het bereiken van een hoogte van 10 meter trekt de helikopter naar het zuidwesten en accelereert in minder dan drie seconden naar zijn maximale snelheid.

De helikopter vliegt eerst over een groep zandrimpelingen en vervolgens, ongeveer halverwege de video, over verschillende rotsvelden. Tenslotte verschijnt er een relatief vlak terrein wat een goede landingsplaats biedt.

De video van de 161,3 seconden durende vlucht werd vijf keer versneld waardoor de clip minder dan 35 seconden duurt.

Tweede vlucht Ingenuity
NASA’s Mars Perseverance-rover heeft dit beeld verkregen met behulp van zijn linker Mastcam-Z-camera. Mastcam-Z is een paar camera’s die hoog op de mast van de rover zijn geplaatst. Dit is een stilstaand beeld uit een reeks die door de camera is vastgelegd tijdens het opnemen van video. Deze afbeelding is verkregen op 22 april 2021. Credits: NASA / JPL-Caltech / MSSS

De navigatiecamera van Ingenuity is geprogrammeerd om uit te schakelen wanneer de helikopter zich binnen 1 meter van het oppervlak bevindt. Dit helpt ervoor te zorgen dat stof dat tijdens opstijgen en landen opwaait, het navigatiesysteem niet hindert omdat het functies op de grond volgt.

De vluchten van Ingenuity zijn autonoom. Ze worden vanaf de Aarde gepland en men stuurt de commando’s naar de Perseverance rover die ze vervolgens doorgeeft aan de helikopter.

Tijdens een vlucht leveren sensoren – de navigatiecamera, een traagheidsmeter en een laserafstandsmeter – real-time gegevens aan de navigatieprocessor en de hoofdvluchtcomputer van Ingenuity. Deze laatste twee begeleiden de vlucht van de helikopter.

Hierdoor kan Ingenuity tijdens het uitvoeren van zijn commando’s reageren op het landschap en wordt voorkomen dat de helikopter crasht.

Eerste publicatie: 6 juni 2022
Bron: NASA