InSight plaatst het eerste instrument op Mars

Mars InSight plaatst seismograaf
De InSight lander plaatste zijn seismometer op 19 december 2018 op Mars. Credit: NASA/JPL-Caltech.

Op woensdag 19 december 2018 heeft de InSight lander van de NASA zijn eerste instrument op de bodem van Mars gezet. Het gaat om de Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS).

Het plaatsen van de seismometer is net zo belangrijk als de landing van InSight op Mars zelf, aldus een woordvoerder van de NASA. SEIS is het belangrijkste instrument van InSight. Het instrument wordt gebruikt voor ongeveer driekwart van de wetenschappelijke doelen van de missie.

Het instrument is heel voorzichtig met de robotische arm pal voor de lander op de grond geplaatst. Deze arm kan maximaal 1.6 meter ver weg reiken. Met SEIS gaan wetenschappers aan de hand van de beweging van de bodem, marsbevingen dus, het binnenste van Mars bestuderen.

Iedere beving op Mars werkt als een soort flitslicht die de structuur van het binnenste van de planeet verlicht. Door te analyseren hoe seismische golven voor de lagen van de planeet bewegen kunnen wetenschappers d diepte en de samenstelling van deze lagen bepalen.

De onderzoekers beschrijven de seismometer op de grond als het hebben van een telefoon aan je oor en ze zijn opgewonden dat ze zich nu in de beste positie bevinden om naar alle seismische golven te luisteren onder het oppervlak van Mars tot diep in de planeet.

De komende dagen zullen gebruikt worden om SEIS waterpas te zetten. De seismometer staat nu onder een helling van 2 tot3 graden. Als het instrument eenmaal in de juiste positie staat dan zullen daarna meteen de eerste wetenschappelijke gegevens naar de Aarde toe worden gestuurd.

Het InSight-team is tevreden over het tempo van de activiteiten van de lande rop mars. Het veilig plaatsen van de seismometer zien ze als een geweldig Kerstgeschenk.

Bron: NASA

Eerste publicatie: 21 december 2018