Japanse ruimtesonde laat de laatste rover los naar Ryugu

Hyabusa2 fotografeert oppervlak van Ryugu
Deze afbeelding van de asteroïde Ryugu werd op 15 oktober 2018 vanaf een hoogte van 42 meter gemaakt dor de Optical Navigation Camera Telescopic (ONC-T). De resolutie bedraagt ongeveer 4,6 millimeter per pixel. Het is de opname met de hoogste resolutie die de Hayabusa2 heeft gemaakt en tevens de foto met de hoogste resolutie die ooit door een ruimtesonde van een asteroïde is gemaakt. Credit: JAXA, Tokyo University, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji Univeristy, Aizu University, and AIST

 

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft laten weten dat de Hayabusa2 ruimtesonde een kleine rover heeft losgelaten die moet gaan landen op het oppervlak van de asteroïde Ryugu. Het is het laatste deel van de missie alvorens de ruimtesonde later dit jaar aan de terugreis naar de Aarde begint.

Volgens het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) begin de Minerva-II2 rover eerder op deze dag aan de afdaling naar de asteroïde Ryugu.

De ruimtesonde Hayabusa2 arriveerde in 2018 bij de asteroïde Ryugu. De ruimtesonde heeft er bodemmonsters verzameld en andere gegevens. De asteroïde bevindt zich momenteel ongeveer 300 miljoen kilometer van de Aarde. Doel van de missie is het verzamelen van informatie over de oorsprong van ons zonnestelsel.

De komende dagen zal de ruimtesonde gegevens verzamelen en foto’s maken van de afdaling van de Minerva-II2. Deze informatie wordt gebruikt om de zwaartekracht van de asteroïde te onderzoeken.

Later dit jaar begint de Hayabusa2 aan de terugkeer naar de Aarde. De ruimtesonde zal ongeveer één jaar onderweg zijn.

 

Eerste publicatie: 3 oktober 2019
Bron: JAXA