Zonnestelsel Nieuws

Jupiter heeft een nieuwe heldere vlek

Nieuwe vlek op Jupiter
Op Jupiter is een nieuwe heldere vlek zichtbaar. Het is wordt een convectie-uitbarsting genoemd. Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Een amateurastronoom uit Zuid-Afrika heeft een nieuwe heldere vlek op Jupiter gevonden die boven de wolkentoppen uittorent.

Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel en op het zuidelijk halfrond van die planeet is een nieuwe heldere vlek zichtbaar, aldus de NASA. De pluim wordt “Clyde’s Vlek” genoemd en bevindt zich tussen de Grote Rode Vlek en S2-AWO A7. Dit is een andere grote storm ten zuidoosten.

De nieuwe vlek op Jupiter werd in de ochtend van 31 mei 2020 ontdekt door Clyde Foster. Hij is directeur van de “Shallow Sky” sectie van de Astronomical Society of South Africa en de astronoom naar wie de vlek is vernoemd. Foster was Jupiter aan het waarnemen waarbij hij een filter gebruikte dat gevoelig is voor methaangas. Vreemd genoeg werd de vlek enkele uren eerder niet door Australische astronomen opgemerkt.

Clyde's Spot op Jupiter
De nieuwe vlek is ontdekt door amateurastronoom Clyde Foster en is zichtbaar door een filter dat gevoelig is voor methaan. Credit: Clyde Foster/ASSA

Twee dagen later, op 2 juni 2020, maakte de Juno ruimtesonde van de NASA zijn 27ste scheervlucht langs de planeet en puur toevallig vloog de ruimtesonde over het gebied heen waar de nieuwe vlek zich bevindt.

Juno draait in een 53 dagen durende sterke elliptische baan om Jupiter heen en kan tijdens een scheervlucht maar een hele kleine strook van de planeet waarnemen.

Clyde's Vlek gefotografeerd door de Juno ruimtesonde
Een andere opname van de nieuwe vlek, gemaakt door de Juno ruimtesonde van de NASA Credit: NASA/JPL/SwRI/MSSS/Clyde Foster

De wolkenpluim wordt een convectie-uitbarsting genoemd die zich boven de wolkenlagen bevindt. Dergelijke kernmerken zijn op methaangolflengtes gemakkelijk te detecteren. Ze zijn zichtbaar als heldere vlekken. Volgens NASA zijn dergelijke convectie-uitbarstingen in de Gematigde Zuidelijke Zone van Jupiter niet ongebruikelijk. Ook twee jaar geleden was er een dergelijke uitbarsting zichtbaar.

Op 25 juli 2020 zal de Juno ruimtesonde wederom langs Jupiter scheren en kan NASA een nieuwe close-up maken van de storm. Men kan dan zien hoe deze storm in de loop van de dagen en weken sinds zijn ontdekking is veranderd.

 

Eerste publicatie: 4 juli 2020
Bron: NASA/Gizmodo