Astronomisch Nieuws

Luister naar het geluid van RS Puppis

RS Puppis is een heldere ster die 200 keer groter is dan onze Zon en is omhuld met stof dat het sterlicht weerkaatst. Deze ster bevindt zich op een afstand van ongeveer 6500 lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Puppis – Achtersteven en wordt ritmisch helderder en zwakker gedurende een cyclus van zes weken.

Sonificatie van RS Puppis
Deze afbeelding van de Hubble toont RS Puppis, een type veranderlijke ster die bekend staat als een Cepheïde-veranderlijke. Cepheïden hebben relatief lange periodes – RS Puppis bijvoorbeeld varieert elke 40 dagen in helderheid met bijna een factor vijf. RS Puppis is ongebruikelijk; het is een veranderlijke ster die is gehuld in dikke, donkere stofwolken waardoor een fenomeen dat bekend staat als een lichtecho met verbluffende helderheid kan worden weergegeven. Credit: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)-Hubble/Europe Collaboration, Acknowledgment: H. Bond (STScI and Penn State University)

In deze sonificatie geven wetenschappers data in het beeld weer als geluid voor een nieuwe, feestelijke manier om RS Puppis te ervaren. De toonhoogte wordt toegewezen op basis van de richting vanuit het midden; terwijl de cirkel naar binnen beweegt is het licht dichter bij de top hoog en is het licht dichter bij de bodem lager. Licht naar links is meer hoorbaar in de linkerluidspreker en licht naar rechts is meer hoorbaar in de rechterluidspreker. Bovendien wordt de helderheid in het beeld toegewezen aan een luider volume.

Eerste publicatie: 2 januari 2023
Bron: NASA, SciTechDaily