Ruimtevaartnieuws

Mars helikopter Ingenuity maakt 48ste vlucht op de rode planeet

De Ingenuity Mars helikopter van de NASA heeft op 21 maart zijn 48ste vlucht gemaakt. De helikopter bereikte tijdens zijn vlucht een maximale hoogte van 12 meter en bestudeerde potentiële wetenschappelijke doelen voor zijn partner, de Perseverance rover.

Ingenuity gefotografeerd door de Perseverance op 5 april 2021
De Ingenuity helikopter op Mars. De foto is gemaakt door de Mastcam-Z van de Perseverance op 5 april 2021. Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU

Tijdens de vlucht werd een maximale snelheid van 16,7 kilometer per uur behaald en legde de helikopter tijdens zijn bijna 50 seconden durende vlucht ongeveer 400 meter af. Ingenuity, op weg naar zijn 50ste vlucht, werd in april 2021 de eerste machine die vloog op een buitenaardse planeet.

Maart was een belangrijke maand voor Ingenuity. Niet alleen heeft de “Marscopter” in maart zijn 47ste en 48ste vlucht gemaakt, maar deze maand is het ook precies een aardjaar geleden dat de missie van de helikopter werd verlengd.

Minder dan een jaar geleden wist NASA niet eens of een aangedreven, gecontroleerde vlucht van een vliegtuig op mars mogelijk was. Nu is Ingenuity een belangrijk onderdeel van het tweede deel van de wetenschappelijke campagne van Perseverance.

Ingenuity landde op 18 februari 2021 samen met Perseverance op het Martiaanse oppervlak. De helikopter, die minder dan 1,8 kilogram weegt, kon echter niet meteen het Martiaanse luchtruim kiezen. Hij moest wachten tot Perseverance hem naar een geschikt “vliegveld” op Mars zou brengen.

In April 2021 bereikte de rover een geschikt veld, dat door NASA “Wright Brothers Field” werd gedoopt ter ere van de vliegtuigpioniers Orville en Wilbur Wright die op 17 december 1903 hier op Aarde de eerste gecontroleerde, langdurige vlucht maakten van een aangedreven vliegtuig dat zwaarder was dan lucht.

Op zijn 58ste dag op de rode planeet maakte Ingenuity zijn debuutvlucht. Tijdens die vlucht klom de helikopter naar een hoogte van slechts 3 meter en bleef hij bijna 40 seconden in de ijle Martiaanse atmosfeer zweven, echter zonder zich horizontaal te verplaatsen.

Slechts drie dagen later, op 22 april 2021, maakte de helikopter zijn tweede vlucht waarbij een horizontale afstand van 4 meter en een hoogte van 5 meter werden bereikt. Die vlucht duurde ongeveer 52 seconden.

Volgens het logboek van Ingenuity heeft de helikopter nu ongeveer 11.000 meter afgelegd. De maximale hoogte bedraagt 14 meter en de maximale snelheid 21,6 kilometer per uur. In totaal heeft de helikopter nu 84 minuten gevlogen.

Om dergelijke prestaties te leveren op de rode planeet is een bijzonder apparaat nodig. Ingenuity moest niet alleen licht en toch sterk zijn om de barre omstandigheden op mars te weerstaan maar de helikopter moest ook genoeg vermogen hebben om op te stijgen in de Martiaanse atmosfeer, die slechts 1% zo dik is als die van de Aarde. dit vermogen wordt geleverd door Ingenuity’s contra-roterende wieken die ongeveer 2500 keer per minuut draaien. Ter vergelijking: de wieken van een helikopter op Aarde draaien met ongeveer 400 tot 500 toeren per minuut.

Ingenuity en Perseverance verkennen een gebied op Mars dat bekend staat als de Jezero krater, een gebied met een oude meerbedding en rivierdelta waar ongeveer 3,5 miljard jaar geleden veel vloeibaar water was. NASA koos Jezero uit voor de missie van Perseverance vooral omdat de krater in het verleden levensvatbaar was.

Eerste publicatie: 25 maart 2023
Bron: NASA