NASA is 60 geworden, gefeliciteerd!

nasa-logo

NASA werd op 29 juli 2018 officieel 60 jaar. Op die dag, 29 juli 1958 tekende president Eisenhower wetgeving die leidde tot de oprichting van NASA.

Deze beslissing werd genomen naar aanleiding van het succes dat de Sovjets hadden met hun Spoetnik programma en het feit dat alle Amerikaanse inspanningen in de ruimte tot niets leidden. De nieuwe administratie bouwde voort op het raamwerk van een bestaand agentschap, het National Advisory Committee for Aeronautics (NACA) en wetgeving waarin de acht belangrijkste doelen voor de NASA werden vastgelegd.

Lyndon B. Johnson, die destijds voorzitter was van het Special Committee on Space and Astronauts, stelde dat er geen roadmap of blauwdrukken klaarliggen die de koers gaan bepalen. De grenzen van het werk worden bepaald door de grenzen van het heelal.

Een jaar eerder hadden de Sovjets de allereerste satelliet gelanceerd en volgens betrokkenen bij de oprichting van de NASA was het alsof er een bom as gevallen. Astronaut Charlie Duke herinnert zich de periode voordat de NASA was opgericht. Volgens Duke leek het in die dagen meer op “5,4,3,2,1, opblazen” dan op “we have a liftoff”. De eerste succesvolle lancering vond plaats op 31 januari 1958 maar het Amerikaanse Congres wilde niet dat de ruimtevaartinspanningen hun momentum verloren.

En dus besliste het Congres dat NACA moest worden omgeturnd in een administratie die in staat was om zich met zowel de wetenschappelijke verkenning van de ruimte als het ontwikkelen van de benodigde technologie. NASA moest zich bezighouden met het vergroten van de menselijke kennis, ontwikkelen van nieuwe technologie en een moest een civiel agentschap worden dat samenwerkte met andere landen en als een centraal coördinatiecentrum worden voor de verkenning van de ruimte in de Verenigde Staten.

Het resultaat is een agentschap dat tegenwoordig bij bijna iedereen ter wereld bekend is.

 

Eerste publicatie: 30 juli 2018
Bron: NASA