TESS start speurtocht naar exoplaneten

Artist impressie van de TESS in een baan om de Aarde
Artist impression van de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) van de NASA die zal gaan zoeken naar exoplaneten in een baan om de helderste sterren. Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center

De nieuwste planetenjager van de NASA is officieel met zijn werk begonnen. De Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) is ontworpen om exoplaneten te vinden bij sterren die niet al te ver van de Zon zijn verwijderd. De telescoop is op 25 juli 2018 begonnen met zijn eerste officiële waarnemingen.

TESS werd op 18 april in een baan om de Aarde gelanceerd en onderging in de periode daarna een serie van testen om er zeker van te zijn dat alle instrumenten aan boord goed functioneren. Er werd een testfoto gemaakt met daarop meer dan 200.000 individuele sterren die mogelijk worden begeleid door minimaal een planeet.

TESS is de opvolger van de roemruchte Kepler Space Telescope van de NASA die gedurende twee missies 2650 exoplaneten heeft bevestigd. Net zoals Kepler zal TESS kijken naar kleine dipjes in de helderheid van sterren die worden veroorzaakt doordat de planeet voorlangs de ster trekt.

Maar daar waar Kepler slechts een klein gedeelte van de sterrenhemel kon bestuderen zal de TESS tijdens de twee jaren durende missie ongeveer de hele sterrenhemel kunnen bekijken. Tijdens die speurtocht zullen de 200.000 helderste sterren worden bestudeerd en dat betekent dat de telescoop zowat alle sterren die binnen bereik van amateurastronomen liggen zal bekijken. Het team dat de TESS heeft ontworpen verwacht dat de telescoop ongeveer 1600 nieuwe planeten zal vinden waaronder ook planeten met de grootte van de Aarde.

Enkele van de planeten die de TESS zal vinden zullen door de nog te lanceren James Webb Space Telescope nader worden onderzocht. De JWST zal in staat zijn om de atmosfeer van deze planeten te onderzoeken en ze in groter detail te bestuderen dan de TESS kan.

Meer lezen: NASA

 

Eerste publicatie: 29 juli 2018