Nieuwe foto’s van Pluto

Pluto
Deze opnames die door de LORRI van de New Horizons zijn gemaakt laten vier verschillende gezichten zien van Pluto. Pluto draait in 6,4 dagen om zijn as

De ruimteverkenner New Horizons van de NASA komt steeds dichter bij Pluto en dat levert dan ook steeds duidelijke foto’s op van deze verre dwergplaneet. Een serie foto’s die tussen 29 mei en 2 juni zijn gemaakt met de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) laten een complexe wereld zien met erg helder en erg donker terrein en gebieden die in helderheid daar tussenin liggen. Het zijn de beste foto’s die tot nu toe van Pluto zijn gemaakt.

Wetenschappers hebben beeldbewerkingstechnieken gebruikt om de ruwe data die door de verkenner terug worden gestuurd kunstmatig te verscherpen. Dat houdt risico’s in want het kan nieuwe artefacten opwekken. Met moet dus voorzichtig zijn met de interpretatie van de beelden. Nieuwe beelden worden dus steeds vergeleken met oude beelden om te kijken of de structuren die men ziet echt zijn. Pluto lijkt op deze afbeeldingen op een rugby bal maar dat is maar schijn, de vorm van de dwergplaneet wordt vertekend door de toegepaste beeldbewerkingstechnieken en de grote helderheidsverschillen aan het oppervlak.

Vanaf april hebben deze beeldbewerkingstechnieken al verschillende structuren zichtbaar gemaakt waaronder een helder gebied aan één van de polen waarvan men denkt dat het een poolkap is.

Ofschoon de laatste beelden zijn gemaakt vanaf een afstand van 50 miljoen kilometer laten ze zien dat het oppervlak van Pluto een complex geheel is van lichte en donkere gebieden.

De foto’s die eerder met de Hubble Space Telescope werden gemaakt vertoonden al verschillen in helderheid maar de opnames die de New Horizons aanlevert zijn veel beter dan die van de Hubble en laten zien dat het oppervlak ingewikkelder in elkaar zit dan eerder werd aangenomen. Astronomen hopen dan ook heel veel te leren over de dwergplaneet. Begin juli komen er spectroscopische gegevens beschikbaar die mogelijk helpen bij het begrijpen van de foto’s.

De New Horizons bevindt zich nu op een afstand van ongeveer 4,7 miljard kilometer van de Aarde en ongeveer 40 miljoen kilometer van Pluto. De verkenner en alle instrumenten hebben de verre reis goed doorstaan en zijn in een uitstekende conditie, aldus het onderzoeksteam van de NASA.

Bron: NASA, 12 juni 2015