Ruimtesondes

NASA luistert maar Opportunity zwijgt

Marsrover Opportunity
Marsrover Opportunity. Credit NASA/JPL

De gigantische stofstorm op Mars gaat ondertussen door het leven als een PEDE (Planet-encircling Dust Event) en vertoont nog geen tekenen van afzwakking.

Op 10 juni 2018 (Sol 5111) had de NASA het laatst contact met de oude marsrover Opportunity. Men vermoedt dat de rover zichzelf, bij gebrek aan voldoende energie, grotendeels heeft uitgeschakeld en stil zal blijven totdat de lucht boven de verkenner weer op is geklaard.

Maar als de doorschijnendheid van de lucht of de zogenaamde stoffactor voor de zonnepanelen slechter is geworden dan kan de Opportunity ook last krijgen van een timingsfouten.

De vluchtleiding luistert iedere dag naar de rover in zowel de periode die beschikbaar is in het geval van een lage accuspanning als in de periode die beschikbaar is mocht de rover last hebben van timingsfouten. Daarnaast stuurt de vluchtleiding regelmatig een commando naar de rover dat ervoor moet zorgen dat de Opportunity een teken van leven geeft als die wakker is.

Men verwacht overigens niet dat dat men iets van de Opportunity hoort zolang de stofstorm nog in alle hevigheid woedt en de atmosfeer boven het gebied waar de rover zich bevindt geen zonlicht doorlaat.

De marsrover Opportunity werd begin juli 2003 naar Mars gelanceerd voor een missie van 90 Sol (90 martiaanse dagen en die komen overeen met ongeveer 3 aardse maanden. Vijftien jaar later functioneert de Opportunity nog steeds. De Marsrover heeft in die 15 jaar 45,16 kilometer afgelegd.

Bron: NASA

Eerste publicatie: 9 juli 2018