Astronomisch Nieuws

NASA-sonde detecteert glas op Mars

Glas ontdekt op Mars
De groene vlekken verraden de aanwezigheid van glas in de Alma-krater op Mars

De Mars Reconnaissance Orbiter die in een baan om Mars draait heeft afzettingen van glas ontdekt in inslagkraters op de planeet en het is niet uitgesloten dat dit glas, dat is ontstaan tijdens grote inslagen, tekenen van vroeger leven op de planeet bevat. Dit deelde een woordvoerder van de NASA afgelopen maandag mee.

De laatste bevindingen van de MRO zijn gepubliceerd in het tijdschrift Geology. Ze suggereren dat glas mogelijk algemeen voorkomt op de planeet. Het is de eerste keer dat een dergelijk glas dat alleen ontstaat tijdens heftige inslagen, is gevonden op de rode planeet.

Deze belangrijke ontdekking van inslagglas laat goed zien hoe de wetenschappers nog steeds kunnen leren van waarnemingen die door de MRO, die toch al de nodige jaren in een baan om de planeet draait, zijn gedaan.

Op Aarde is ook dergelijk inslagglas aangetroffen waarin wetenschappers sporen van organische moleculen en plantaardig materiaal was opgesloten. Dit materiaal was miljoenen jaren oud.

Als dit ook op Mars het geval is dan is het heel wel mogelijk dat ook hier sporen van eventueel leven in is opgesloten hetgeen het glas uitermate belangrijk materiaal maakt voor de wetenschap.

Om mineralen en gesteenten vanaf grote afstand te identificeren gebruiken wetenschappers de spectra van licht die vanaf het oppervlak worden gereflecteerd. Inslagglas heeft echter geen specifiek sterk spectrum.

Wetende dat inslagglas oude tekenen van leven kan conserveren en wetende dat dergelijke afzettingen voorkomen op het oppervlak van Mars op net mogelijkheden voor een nieuwe strategie in de zoektocht naar oud leven op de rode planeet.

 

Bron: diverse persberichten, 9 juni 2015