NASA wil op een asteroïde landen en vraagt om jouw hulp
De OSIRIS-REx-missie van de NASA vraagt de hulp van het grote publiek bij het kiezen van een geschikte landingsplaats voor de ruimtesonde. De OSIRIS-REx draait momenteel in een baan om de asteroïde Bennu en zal er ook op landen om materiaal van de asteroïde te verzamelen.
Je kan de NASA meehelpen bij het kiezen van een interessante plek om materiaal van de asteroïde te verzamelen en misschien zie je nog wel andere interessante zaken die voor de wetenschappers de moeite waard zijn om nader te bestuderen.
De OSIRIS-Rex draait sinds 31 december 2018 rondjes om de asteroïde Bennu. Het belangrijkste doel van de missie is het verzamelen van materiaal van de asteroïde en dit terug te brengen naar de Aarde zodat het uitgebreid bestudeerd kan worden. Het missie team is nu op zoek naar een geschikte plek om te landen en er materiaal te verzamelen. Het moet een voor de ruimtesonde veilige plek zijn die geschikt is om er materiaal te verzamelen en dat materiaal moet dan ook nog eens de moeite waard zijn om nader te bestuderen.
Een van de grote uitdagingen waar het team mee heeft te maken is het feit dat het oppervlak van Bennu extreem rotsachtig is en bezaaid ligt met enorm veel rotsblokken. Die rotsblokken vormen allemaal een risico voor de ruimtesonde. Om een geschikte landingsplek te vinden roept het team nu de hulp in van amateurwetenschappers. Deze kunnen meehelpen om een gevarenkaart op te stellen door het tellen van de rotsblokken.
Je kan vanaf nu tot 10 juli als vrijwilliger deelnemen door je via deze website aan te melden.
Als vrijwilliger voer je hetzelfde werk uit als de planeetwetenschappers. Je houdt je bezig met het opmeten en in kaart brengen van alle rotsen en kraters. Dat gebeurd met behulp van een eenvoudige webinterface. Volgens NASA is het geen moeilijk werk maar de vrijwilligers moeten wel heel nauwkeurig werken. Daarnaast kan je andere wetenschappelijk interessante structuren kenmerken. Die worden dan wellicht in de toekomst ook nog bestudeerd.
Voor dit project werd de NASA samen met CosmoQuest. Om de CosmoQuest software te kunnen gebruiken heb je een computer met een groot scherm, een muis of een trackpad nodig waarmee je nauwkeurig markeringen aan kan brengen. Er is voorzien in een handleiding om je op weg te helpen en er is een helpfunctie aanwezig.
Het in kaart brengen van Bennu duurt tot 10 juli 2019. Daarna begint het team aan de daadwerkelijke selectie van de landingsplek waar de monsters verzameld gaan worden. Als eenmaal de primaire en secundaire landingsplaatsen zijn geselecteerd begint de ruimtesonde met een gedetailleerdere studie van de twee beoogde plekken. Dit zal tot met een resolutie van bijna 1 cm gebeuren. Het verzamelen van materiaal van de asteroïde is gepland voor juli 2020 en het is de bedoeling dat de ruimtesonde het verzamelde materiaal in september 20234 aflevert op Aarde.
Bron: NASA
Eerste publicatie: 28 mei 2019