Ruimtevaartnieuws

NASA’s Ingenuity Mars Helikopter vliegt opnieuw

De succesvolle 14de vlucht van de Ingenuity Mars Helikopter van de NASA vond plaats op 24 oktober 2021 omstreeks 10:20 uur Nederlandse tijd. Zoals gepland was dit de eerste vlucht waarbij de rotorbladen met een snelheid van 2700 toeren per minuut werden aangedreven. Dit toerental is nodig om gedurende de komende weken en maanden te kunnen vliegen want als gevolg van de veranderende seizoenen wordt de lucht ijler en heeft de helikopter meer moeite om voldoende lift te krijgen.

NASA Mars Helicopter Ingenuity illustration. Credit: NASA/JPL
NASA Mars Helicopter Ingenuity illustration. Credit: NASA/JPL

De vlucht duurde slechts 23 seconden en er werd een maximale hoogte van 5 meter bereikt. De verplaatsing was slechts 2 meter in zijwaartse richting. Het was ook voor het eerst dat Ingenuity met ongeveer 7 frames per seconden zwart-wit opnames maakte met zijn navigatiecamera’s.

Mars Helikopter Sol 241
De Ingenuity Mars Helikopter van de NASA maakte deze opname met behulp van zijn navigatiecamera. Deze camera is gemonteerd in de romp van de helikopter en is direct naar beneden gericht om het oppervlak tijdens de vlucht te volgen. Deze afbeelding is gemaakt op 24 oktober 2021 (Sol 241 van de Perseverance-missie). Credit: NASA/JPL-Caltech

De Ingenuity Helikopter is een technologiedemonstratie om aan te tonen dat het mogelijk is om te vliegen op een andere planeet dan de Aarde. De kleine drone liftte aan boord van de Perseverance rover mee naar Mars. Eenmaal een geschikt “vliegveld” gevonden moest de helikopter binnen een vastgesteld tijdsbestek van 30 dagen een aantal testvluchten uitvoeren.

Dat was na drie vluchten al gelukt. De eerste vlucht vond plaats op 19 april 2021 toen de helikopter ongeveer 3 meter hoog vloog, een aantal bewegingen maakte en weer landde. Het was voor het eerst dat er gevlogen werd in de ijle atmosfeer van Mars. Hierna voerde Ingenuity aanvullende experimentele vluchten uit over steeds grote hoogtes en afstanden.

Omdat de helikopter na deze testen nog steeds prima functioneerde werd het programma aangepast en onderzoekt NASA nu hoe drones en marsrovers kunnen samen werken.

Eerste publicatie: 29 oktober 2021
Bron: NASA