NGC457, de E.T.-sterrenhoop

NGC457 in Cassiopeia
NGC457 in het sterrenbeeld Cassiopeia

Foto’s van NGC 457 kunnen indrukwekkend zijn maar ze kunnen niet tippen aan de visuele verschijning van deze open sterrenhoop. De open sterrenhoop heeft als bijnaam de E.T.-sterrenhoop naar de personage uit de gelijknamige film van Steven Spielberg. Die bijnaam dankt de sterrenhoop aan de twee relatief heldere sterren die je aanstaren en de strengen van sterren die lijken op armen die je willen grijpen. Er zijn waarnemers die in de heldere sterren de ogen van een uil zien of van een pop. Anderen zien in de sterrenhoop een straalvliegtuig met de twee helderste sterren de nabranders van de motoren.

De ogen zijn de twee helderste sterren Φ Cassiopeiae van magnitude 5 en de ster HIP 6229 van magnitude 7. Vermoedelijk is Φ Cas geen lid van de open sterrenhoop omdat de kleur van de ster en de positie in het HR-diagram niet overeen komen met de andere sterren van de sterrenhoop. Metingen duidden op een afstand van ± 4000 lichtjaar voor Φ Cas en ruwweg 9000 lichtjaar voor de open sterrenhoop.

Klik om meer over NGC457 – de E.T.-sterrenhoop te lezen.

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.