Aarde

Nieuwe quasi-maan van de Aarde ontdekt

De onlangs ontdekte asteroïde 2014 OL339 is de nieuwste quasi-maan van de Aarde. De asteroïde beschrijft zijn eigen baan om de Zon maar bevindt zich dicht genoeg bij om als een maan gezien te worden.

De asteroïde verblijft al ongeveer 775 jaar in de buurt van de Aarde en zal dat de komende 165 jaar ook nog blijven doen. Dit zeggen onderzoekers van de Universiteit van Madrid die het object nauwkeurig hebben beschreven.

Quasi-manen draaien in een resonantie met de Aarde. De zwaartekracht van de Aarde duwt het object voort in zijn baan. Dit is een beetje te vergelijken met een volwassenen die een kind op een schommel duwt. De baan van de asteroïde is dusdanig dat een botsing met de Aarde is uitgesloten.

Asteroïde 2014 OL339
De baan van 2014 OL339 om de Zon

Asteroïde 2014 OL339 draait, net zoals de Aarde, in 365 dagen om de Zon waarbij de aantrekkingskracht van de Aarde voor een excentrische slinger zorgt met als gevolg dat het object tegen de wijzers van de klok in om de Aarde draait.

De Aardse hofhouding
De asteroïde is tussen de 90 en 200 meter in diameter. Ze maakt deel uit van een klasse van asteroïden die we Trojanen noemen. Trojanen bevinden zich op een plek waar de zwaartekrachten elkaar opheffen. Dergelijke punten noemen we Lagrange-punten. Vanuit een Lagrange-punt lopen ze voor de Aarde uit in hun baan om de Zon of lopen ze achter de Aarde aan.

Naast de Trojanen die in hun eigen baan om de Zon draaien en daarom niet als maan van de Aarde mogen worden gezien kennen we ook nog de zogenoemde mini-manen. Dit zijn kleine asteroïden die worden ingevangen door de zwaartekracht van de Aarde en dan gedurende enkele maanden tot een jaar om de planeet blijven draaien. De banen van dergelijke manen zijn niet stabiel, het worden daarom nooit volwaardige manen van de Aarde.

De meeste planeten en zelfs enkele grote asteroïden worden begeleid door dergelijke aanklampers. Bij de Aarde zijn momenteel vier van dergelijke quasi-manen gecatalogiseerd. Jupiter heeft er zes maar dat zijn alleen degene die we kunnen zien. Vermoedelijk heeft de reuzenplaneet er veel meer.

Eerste publicatie: 1 oktober 2014
Laatste keer bewerkt op: 4 maart 2017
bron: New Scientist, 30 september 2014

Meer over de Aarde