Ruimtevaartnieuws

OSIRIS-REx is aan zijn afscheidstournee bij asteroïde Bennu begonnen

Asteroïde Bennu
Asteroid Bennu. Illustration: NASA/Goddard/University of Arizona

 

Een ruimtesonde die maagdelijk materiaal van een asteroïde en 4 Gb aan data aan boord heeft staat op het punt zijn baan om de asteroïde Bennu te verlaten en terug naar huis te komen.

De ruimtesonde, de Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security – Regolith Explorer, kortweg OSIRIS-Rex genoemd, heeft zijn baan om de asteroïde nog niet verlaten. Maar de ruimtesonde is wel begonnen aan zijn afscheidstournee die de ruimtesonde op weg terug naar de Aarde zal brengen. De OSIRIS-Rex zal nog tot 10 mei 2021 rond de 500 meter grote asteroïde Bennu hangen. Hierna zal begonnen worden aan de 298 miljoen kilometer lange reis terug naar de Aarde om op 24 september 2023 het verzamelde materiaal van Bennu af te leveren.

Tijdens de meest recente en laatste dichte nadering van Bennu heeft de ruimtesonde de asteroïde gedurende 5,9 uur waargenomen. Dat is meer dan een volledige rotatie van de asteroïde. De ruimtesonde vloog binnen 3,5 kilometer over het oppervlak van Bennu. Het was de meest nabije manoeuvre sinds het verzamelen van het materiaal van Bennu. Op 7 april werd deze manoeuvre afgesloten.

De kiezeltjes en steentjes die OSIRIS-Rex in oktober 2020 tijdens de touch down heeft verzameld zullen astronomen meer leren over de samenstelling van de asteroïde maar ook het effect van de ontmoeting met het oppervlak, die bestond in een seconden durende aanraking en het blazen van stikstofgas om materiaal op te wervelen, is belangrijk voor wetenschappers. De recente laatste scheervlucht langs Bennu zal het team leren hoe de ruimtesonde het oppervlak van Bennu heeft veranderd tijdens het nemen van de monsters.

Het duurt tot minimaal 23 april voordat de ruimtesonde alle gegevens van zijn laatste scheervlucht naar de Aarde heeft overgezet. Dat heeft te maken met de grote afstand van de ruimtesonde tot de Aarde en het feit dat er meer ruimtesondes, zoals bijvoorbeeld de Voyagers en de Perseverance rover op Mars, zijn die moeten delen in de bandbreedte van het Deep Space Network van de NASA.

Eerste publicatie: 14 april 2021
Bron: NASA/Space.com