Rusland verliest controle over de enige ruimtetelescoop

De Spektr-R radiotelescoop
De Russische radiotelescoop in de ruimte Spektr-R oftewel RadioAstron heeft een doorsnede van 10 meter. Credit: Russianspaceweb

Rusland heeft de controle verloren over de enige radiotelescoop in de ruimte die het land heeft. Men werkt er wel aan om de communicatie met de telescoop te herstellen, aldus een mededeling van Roscosmos gisteren.

Het incident is de zoveelste tegenslag voor de zwaar geplaagde Russische ruimtevaartindustrie die de laatste jaren satellieten, ruimtesondes en zelfs een bemande lancering heeft zien mislukken.

De Russische ruimtevaartorganisatie zei verder dat een Amerikaans observatorium signalen heeft opgevangen van de gigantische Spektr-R, of RadioAstron telescoop die sinds afgelopen donderdag niet meer op commando’s vanaf de Aarde reageert. Volgens Roscosmos betekent dit dat de systemen aan boord van het apparaat functioneren.

De Spektr-R telescoop werd in 2011 gelanceerd met als doel o.a. het bestuderen van zwarte gaten, neutronen sterren en het aardmagnetisch veld. Aangevuld met telescopen vanaf de Aarde is de 10 meter lange antenne RadioAstron een van de grootste telescopen die ooit zijn gemaakt.

De laatste poging om contact te kregen vond afgelopen maandag plaats maar had helaas geen succes. Ook eerdere pogingen waren niet succesvol.

Volgens Yuri Kovalev, hoofd van het RadioAstron-project, kan hij geen telescoop begraven die zeker nog leeft.

Rusland wil dit jaar nog een andere telescoop lanceren. Deze Spektr-RG moet een complete kaart van het heelal gaan maken.

De Spektr-R telescoop was gebouwd om tot 2014 te functioneren maar de levensduur van de telescoop werd opgerekt. Volgens sommige experts was de Spektr-R telescoop een van de weinige succesvolle Russische ruimtevaartprojecten.

 

Eerste publicatie:15 januari 2019
Bron: Phys.org en anderen

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: