Ruimtevaartnieuws

Rusland verliest controle over de enige ruimtetelescoop

De Spektr-R radiotelescoop
De Russische radiotelescoop in de ruimte Spektr-R oftewel RadioAstron heeft een doorsnede van 10 meter. Credit: Russianspaceweb

Rusland heeft de controle verloren over de enige radiotelescoop in de ruimte die het land heeft. Men werkt er wel aan om de communicatie met de telescoop te herstellen, aldus een mededeling van Roscosmos gisteren.

Het incident is de zoveelste tegenslag voor de zwaar geplaagde Russische ruimtevaartindustrie die de laatste jaren satellieten, ruimtesondes en zelfs een bemande lancering heeft zien mislukken.

De Russische ruimtevaartorganisatie zei verder dat een Amerikaans observatorium signalen heeft opgevangen van de gigantische Spektr-R, of RadioAstron telescoop die sinds afgelopen donderdag niet meer op commando’s vanaf de Aarde reageert. Volgens Roscosmos betekent dit dat de systemen aan boord van het apparaat functioneren.

De Spektr-R telescoop werd in 2011 gelanceerd met als doel o.a. het bestuderen van zwarte gaten, neutronen sterren en het aardmagnetisch veld. Aangevuld met telescopen vanaf de Aarde is de 10 meter lange antenne RadioAstron een van de grootste telescopen die ooit zijn gemaakt.

De laatste poging om contact te kregen vond afgelopen maandag plaats maar had helaas geen succes. Ook eerdere pogingen waren niet succesvol.

Volgens Yuri Kovalev, hoofd van het RadioAstron-project, kan hij geen telescoop begraven die zeker nog leeft.

Rusland wil dit jaar nog een andere telescoop lanceren. Deze Spektr-RG moet een complete kaart van het heelal gaan maken.

De Spektr-R telescoop was gebouwd om tot 2014 te functioneren maar de levensduur van de telescoop werd opgerekt. Volgens sommige experts was de Spektr-R telescoop een van de weinige succesvolle Russische ruimtevaartprojecten.

 

Eerste publicatie:15 januari 2019
Bron: Phys.org en anderen