Ruimtevaartnieuws

Russische Luna-25 maanlander maakt eerste foto van het maanoppervlak

De afbeelding gemaakt uit een baan om de Maan toont een krater genaamd Zeeman aan de verre zijde van de Maan, in de buurt van de zuidpool.

Kraters van alle groottes en diepten strekken zich uit over het oppervlak van het grijze oppervlak van de maan.
Kraters van alle groottes en diepten strekken zich uit over het oppervlak van het grijze oppervlak van de maan. De eerste gedetailleerde foto van het oppervlak van de maan genomen door het Russische Luna-25 ruimtevaartuig. De afbeelding, die het ruimtevaartagentschap Roscosmos van de natie op 17 augustus 2023 vrijgaf, werd uit een baan om de Maan genomen en toont een landschap aan de andere kant van de Maan, in de buurt van de zuidpool. (Afbeelding: Roscosmos via Telegram)

De eerste maanmissie van Rusland in bijna 50 jaar blijft mijlpalen noteren. De Luna-25 lander heeft zijn eerste gedetailleerde foto van het oppervlak van de Maan gemaakt. Dit kondigde Roscosmos op 17 augustus aan in een Telegram-bericht.

Afgebeeld is de zuidpoolkrater Zeeman aan de verre zijde van de Maan. Zeeman was een Nederlands natuurkundige en Nobelprijswinnaar.

Luna25 werd op 10 augustus gelanceerd en markeerde het begin van een nieuw tijdperk van Russische ruimteverkenning. De laatste Russische maansonde was Luna-24 in 1976. Rusland maakte toen nog deel uit van de Sovjet-Unie.

Luna-25 maakte zijn eerste foto’s in de ruimte op zondag 13 augustus en maakte selfies met de verre maan en de aarde op de achtergrond. Die mijlpaal werd snel gevolgd door een nog grotere – het bereiken van een baan om de Maan, een succes dat Roscosmos op 16 augustus aankondigde.

Luna-25 blijft in een baan om de Maan, maar zal er niet lang zijn. De sonde is gepland om de komende dagen een touchdown-poging te doen, misschien al op 21 augustus.

De lander zal zich richten op een stuk grijs vuil in de buurt van de zuidpool van de Maan, een gebied waarvan wordt gedacht dat het rijk is aan waterijs. Als Luna-25 de landing voltooid zal de ruimtesonde zoeken naar waterwijs en een verscheidenheid aan andere onderzoeken uitvoeren tijdens een oppervlaktemissie die naar verwachting één aards jaar zal duren.

Rusland is niet het enige land met de zuidpool in het vizier. De Chandrayaan-3 lander van India wil ook in het gebied landen, op 23 of 24 augustus. En NASA richt zich op de zuidpool van de Maan op langere afstand: het agentschap is van plan om de bemande Artemis 3-missie daar eind 2025 of 2026 te laten landen, een opmaat naar de bouw van een of meer bases in de regio.

Eerste publicatie: 19 augustus 2023
Bron: Roscosmos/space.com