Ruimtevaartnieuws

ShadowCam maakt spectaculaire beelden van de zuidpool van de Maan

NASA’s ShadowCam vliegt met vijf andere instrumenten aan boord van KARI’s Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), ook bekend als Danuri, die op 4 augustus 2022 werd gelanceerd.

Dit beeld van de Shackleton-krater werd vastgelegd door NASA's ShadowCam-instrument
Dit beeld van de Shackleton-krater werd vastgelegd door NASA’s ShadowCam-instrument aan boord van de Korea Pathfinder Lunar Orbiter. Credit: NASA / KARI / ASU.

ShadowCam is ontwikkeld door Malin Space Science Systems en de Arizona State University. Het instrument is aanzienlijk gevoeliger dan vergelijkbare maancamera’s. ShadowCam maakt beelden met een hoge resolutie van permanent beschaduwde gebieden, die nooit direct zonlicht ontvangen, ten dienste van de wetenschap en verkenningsplanning voor Artemismissies en robotmissies.

Sinds KPLO in December 2022 in een baan om de Maan kwam heeft ShadowCam routinematig beelden vastgelegd van de noord- en zuidpoolgebieden van de Maan.

Een van de eerste beelden van ShadowCam vanuit een baan om de Maan is de permanent beschaduwde wand en vloer van de Shackleton-krater die zich nabij de zuidpool bevindt. Het detailniveau in dit beeld is mogelijk dankzij het vermogen van ShadowCam om te werken bij extreem weinig licht – het instrument is 200 keer gevoeliger dan de Lunar Reconnaissance Orbiter Narrow Angle Camera.

De pijl markeert het spoor van een rotsblok dat langs de kraterwand naar beneden is gerold. De waarneming van deze paden helpt wetenschappers de vorm en snelheid van de rotsblokken en regolietkenmerken te karakteriseren, wat ons begrip van de geotechnische eigenschappen van de Maan bevordert.

ShadowCam is ontworpen om zicht te bieden op schaduwrijke gebieden nabij de polen.

Dit beeld van de Bruce-krater werd vastgelegd door NASA's ShadowCam-instrument
Dit beeld van de Bruce-krater werd vastgelegd door NASA’s ShadowCam-instrument aan boord van de Korea Pathfinder Lunar Orbiter. Credit: NASA / KARI / ASU.

De tweede opname werd echter gemaakt onder aardschijn in het equatoriale gebied van de Maan als onderdeel van een intrumentgevoeligheidstest.

De opname onthult het interieur van de Bruce-krater en de heldere streamers die zijn gevormd uit aarde die langs de wanden van de krater naar beneden glijdt.

ShadowCam maakte deze opname net na een Nieuwe Maan. Tijdens een Nieuwe Maan, op hetzelfde moment dat we een dunne maansikkel vanaf de Aarde zouden zien, zou een persoon op de Maan een bijna Volle Aarde zien.

Net zoals een Volle Maan voor verlichting op Aarde kan zorgen, kan een Volle Aarde voor verlichting op de Maan zorgen – dit wordt aardschijn genoemd.

Hoewel aardschijn ongeveer 10 keer zwakker is dan de verlichting die beschikbaar is in het gemiddelde permanent in de schaduw gestelde gebied van zonlicht dat wordt weerkaatst door geologische kenmerken van de Maan, kon ShadowCam nog steeds het oppervlak in beeld brengen met behulp van aardschijn. Dit geeft aan dat het instrument in staat is om in de zwakkere gebieden van de zuidpool te kijken.

Hoewel ShadowCam in de eerste plaats was ontworpen om secundaire verlichting van geologische kenmerken van de Maan te gebruiken voor beeldvorming, werd de derde afbeelding, die de centrale piek van de Aristarchus-krater (links) laat zien, vastgelegd met behulp van aardschijn.

Dit beeld van de Aristarchus-krater werd vastgelegd door NASA's ShadowCam-instrument
Dit beeld van de Aristarchus-krater werd vastgelegd door NASA’s ShadowCam-instrument aan boord van de Korea Pathfinder Lunar Orbiter. Credit: NASA / KARI / ASU.

ShadowCam zal geen beelden kunnen maken van de Artemis-astronauten die op het oppervlak van de Maan lopen als ze in direct zonlicht staan, omdat het krachtige licht de beelden zo verzadigen.

Deze afbeelding laat echter zien dat het mogelijk is om aardschijn te gebruiken als astronauten tijdens de maannacht ruimtewandelingen maken.

In deze afbeelding is de schaduw die wordt geworpen door de centrale piek van Aristarchus afkomstig van de aardschijn die het gevolg was van het feit dat de Aarde op dat moment 35° boven de horizon stond. Aangenomen wordt dat de verschillende tinten in de centrale piek verschillende soorten gesteente vertegenwoordigen.

Eerste publicatie: 2 mei 2023
Bron: NASA