Sterrenkunde koeterwaals

Sterrenkunde koeterwaals – Lokale Groep

De Lokale groep is de naam voor een verzameling sterrenstelsels in de buurt van de Melkweg. De Lokale Groep heeft in totaal een doorsnede van ongeveer 10 miljoen lichtjaar en bevat meer dan 80 sterrenstelsels. De meeste van die sterrenstelsels zijn overigens kleine dwergsterrenstelsels.

het Andromeda sterrenstelsel
Het Andromeda melkwegstelsel, ook bekend als Messier 31 of M31, bevindt zich op ongeveer 2,4 miljoen lichtjaren afstand van de Aarde in het sterrenbeeld Andromeda. Het is het grootste sterrenstelsel in de Lokale Groep, dat ook ons eigen Melkwegstelsel en meer dan 50 andere sterrenstelsels bevat. Credit: NASA.

Aan een zijde wordt de Lokale Groep gedomineerd door de Melkweg die daar veruit het grootste object is. Om de Melkweg heen draaien verschillende dwergsterrenstelsels waaronder de twee Magelhaanse Wolken die we met het blote oog kunnen zien. Aan de andere kant van de Lokale Groep vinden we het Andromeda-stelsel, een groot spiraalstelsel dat ongeveer 2,5 miljoen lichtjaar van ons is verwijderd. Ook dit sterrenstelsel wordt omringd door talloze dwergsterrenstelsels. Zowel de Melkweg als Andromeda hebben een massa van ongeveer 1012 zonsmassa en bevatten elk honderd miljard sterren of meer.

Het op twee na grootste sterrenstelsel van de Lokale Groep is het Triangulum-stelsel dat een massa heeft van ongeveer 50 miljard zonsmassa. Dit sterrenstelsel is ongeveer 750.000 lichtjaar van het Andromeda-stelsel verwijderd.

Alle leden van de Lokale Groep zijn door middel van de zwaartekracht met elkaar verbonden. Dit betekent dat hun onderlinge aantrekkingskracht ze bij elkaar houdt. De Melkweg en het Andromeda-stelsel bewegen naar elkaar toe en over ongeveer 5 miljard jaar zullen ze met elkaar botsen.

De Lokale Groep is een onderdeel van de Virgo Supercluster en beweegt richting de Virgo Cluster die ongeveer 60 miljoen lichtjaar van ons is verwijderd. Als we nog verder uitzoomen dan is de Virgo Supercluster een kleine tak van de veel grotere supercluster die Laniakea heet.

We hebben ook een diepgravender artikel over de Lokale Groep op Kuuke’s Sterrenbeelden

Dit artikel maakt deel uit van de serie Sterrenkunde – koeterwaals. Het zijn vertaalde en eventueel bewerkte berichten van de rubriek Astronomy 101 van de website UniverseToday