Buitenaards leven - exoplaneten

Super-Aarde scheert langs bewoonbare zone van rode dwerg

Astronomen hebben een super-Aarde aan de rand van de bewoonbare zone rond een rode dwerg gevonden. De planeet is slechts 37 lichtjaar van de Aarde verwijderd. Het is de eerste ontdekking door een nieuw instrument aan de Subaru Telescope. Dit instrument biedt de kans om de mogelijkheid van leven op planeten rond nabije sterren te onderzoeken. Met een dergelijk succesvol eerste resultaat kunnen we verwachten dat de Subaru Telescope op Hawaï meer, potentieel zelfs betere kandidaten voor bewoonbare planeten rond rode dwergen zal vinden.

De super-Aarde Ross 508 b
Het groene gebied is de bewoonbare zone waar vloeibaar water aan het oppervlak van een planeet kan voorkomen. De baan van de planeet is met een blauwe lijn ingetekend. Ross 508 b scheert langs de binnenste rand van de bewoonbare zone (vaste lijn), mogelijk bevindt de baan zich voor een deel in de bewoonbare zone (gestippelde lijn).

Rode dwergen zijn sterren kleiner dan de Zon. Ongeveer 75% van alle sterren in de Melkweg zijn rode sterren en ze komen veelvoudig voor in de omgeving van de Zon. Het zijn derhalve belangrijke doelwitten in de zoektocht naar nabije extra -solaire planeten en buitenaards leven. Maar rode dwergen zijn koel en zenden niet veel zichtbar licht uit vergeleken met andere soorten sterren. Dit zorgt ervoor dat ze lastig zijn te bestuderen.

Op infrarode golflengtes zijn rode dwergen helderder. Daarom heeft het Astrobiology Center in Japan een infrarood waarneeminstrument ontwikkeld dat nu is gekoppeld aan de Subaru Telescope. Met dit instrument willen ze gaan zoeken naar tekenen van planeten rond rode dwergen. Het instrument heet IRD oftewel Infrared Doppler en dat is meteen de waarneemmethode die wordt gebruikt.

De eerste resultaten van deze zoektocht zijn de signalen van een super-Aarde met een massa van vier keer de Aarde bij de ster Ross 508. Deze ster is 37 lichtjaar van de Aarde verwijderd en bevindt zich in de richting van het sterrenbeeld Slang – Serpens. De planeet, Ross 508 b, heeft een jaar van slechts 11 aardse dagen en bevindt zich aan de binnenste rand van de bewoonbare zone van de ster.

Er zijn aanwijzingen dat de baan van de planeet elliptisch is en dat zou betekenen dat een deel van de baan van de planeet zich in de bewoonbare zone bevindt. Dit is de zone waarin de omstandigheden geschikt zijn voor het voorkomen van vloeibaar water aan het oppervlak van de planeet. Of er inderdaad water aanwezig is of leven mogelijk is zijn vragen die nog niet beantwoord kunnen worden

Het lijkt te mooi om waar te zijn om met deze nieuwe methode de allereerste planeet zo dicht bij de bewoonbare zone te vinden en het lijkt een goed voorteken voor toekomstige ontdekkingen.

Volgens Bun’ei Sato, een professor aan het Tokyo Institute of Technology en de hoofdonderzoeker in deze zoektocht merkt op: “Het is 14 jaar geleden sinds het begin van de ontwikkeling van IRD. We hebben onze ontwikkeling en onderzoek voortgezet in de hoop een planeet te vinden die precies zoals Ross 508 b is.”

Artikel: A Super-Earth Orbiting Near the Inner Edge of the Habitable Zone around the M4.5-dwarf Ross 508

Eerste publicatie: 6 augustus 2022
Bron: SpaceDaily