Telescopium Herschelii – Telescoop van Herchel

Origineel waren er twee sterrenbeelden met dezelfde naam, beiden geintroduceerd door Maximilliaan Hell, de Hongaarse directeur van de sterrenwacht van Wenen. Hij toonde ze voor het eerst op kaarten van de Ephemerides astronomicae 1790 die door het Weense obsevatorium in 1789 werden gepubliceerd. De twee sterrenbeelden zijn te vinden in het gebied waar Herschel in 1781 de planeet Uranus ontdekte.

Tubus Herschelii Major is de 6 meter telescoop van Herschel en bevond zich tussen de sterrenbeelden Gemini – Tweelingen en Auriga – Voerman. Tubus Herschelii Minor bevond zich tussen Orion en de kop van het sterrenbeeld Taurus – Stier en stelde de 2 meter telescoop van Herschel voor.

Bode voegde de beide telescopen in zijn steratlas Uranographia uit 1801 samen tot tot één en noemde ze Telescopium Herschelii. Het plaatste het sterrenbeeld op de positie waar Maximilliaan Hell de Tubus Herschelii Major had geplaatst. De 2 meter telescoop, waarmee Herschel de planeet Uranus eigenlijk had ontdekt verdween van de sterrenkaarten.

Telescopium Herschelii zoals Johann Bode de telescoop afbeeldde in zijn steratlas Uranographia uit 1801.
Telescopium Herschelii staat ook afgebeeld op deze oude sterrenkaart van het sterrenbeeld Lynx. De kaart is afkomstig uit Urania’s Mirror, een set sterrenkaarten uit ca. 1825.

 

Eerste publicatie: 29 juli 2009
Laatste keer bijgewerkt op: 26 februari 2017