Astronomisch Nieuws

TESS in veilige modus na mogelijke computerstoring

Sinds de lancering in 2018 heeft TESS meer dan 250 exoplaneten gevonden maar de telescoop is nu als gevolg van een storing in veilige modus gevallen.

Transiting Exoplanet Survey Satellite
Om naar exoplaneten te zoeken gebruikt TESS vier grote camera’s die steeds gedurende 27 dagen een gebied van 24° bij 96° aan de sterrenhemel in de gaten houden. Enkele van die secties overlappen elkaar zodat een gedeelte van de sterrenhemel gedurende een jaar wordt bestudeerd. TESS concentreert zich op sterren die tot 300 lichtjaar van de Aarde zijn verwijderd. De telescoop kijkt naar transities, kleine periodieke dipjes in de helderheid van de ster die worden veroorzaakt door een object, zoals een planeet, die voorlangs de ster trekt.

Te midden van het onderzoeken van duizenden sterren op zoek naar exoplaneten ging de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) van de NASA afgelopen maandag plotseling in veilige modus. Het is nog niet duidelijk was er met de ruimtesonde aan de hand is maar ingenieurs proberen de planetenjager weer te reanimeren.

De ruimtesonde is stabiel maar de eerste onderzoeken suggereren dat TESS last had van een computerstoring. Dit maakte NASA woensdag 12 oktober bekend. Het missie-team probeert nog steeds te achterhalen wat er met de ruimtesonde is gebeurd maar TESS is mogelijk in de veilige modus gegaan als reactie op een reset van de vluchtcomputer.

TESS is hierdoor in een stabiele configuratie gekomen en zijn wetenschappelijke activiteiten zijn voorlopig opgeschort. Alle recente wetenschappelijke gegevens die de ruimtesonde heeft verzameld maar nog niet naar de Aarde heeft gestuurd worden op de satelliet opgeslagen. Er zijn herstelprocedures en onderzoeken aan de gang om de normale operaties te hervatten. Dit kan volgens NASA enkele dagen gaan duren.

TESS werd in 2018 gelanceerd en zoekt naar planeten buiten ons zonnestelsel. De missie is ontworpen om duizenden sterren te onderzoeken en mogelijke planeten in een baan om hen heen te identificeren. Dit doet de telescoop met de beproefde transitiemethode. TESS staart naar een ster en meet de kleine daling in helderheid die wordt veroorzaakt door een planeet die ervoor passeert vanuit het oogpunt van de telescoop.

TESS heeft de transitiemethode gebruikt om tot nu toe meer dan 250 exoplaneten te ontdekken en duizenden kandidaat-exoplaneten wachten nog op bevestiging. De ruimtetelescoop was oorspronkelijk ontworpen om twee jaar mee te gaan maar de missie functioneert nog altijd. Hopelijk is deze recente storing niet iets om ons zorgen over te maken.

TESS volgde de Keplermissie op, deze ruimtetelescoop die in 2009 werd gelanceerd en leidde gedurende zijn bijna 10 jarig bestaan tot de ontdekking van meer dan 2600 exoplaneten. De zoektocht naar exoplaneten wordt gevoed door onze nieuwsgierigheid of er ergens in de Melkweg nog een andere aardachtige bewoonbare planeet bestaat en of het leven op Aarde kan worden gerepliceerd in de uitgestrekte kosmos.

Eerste publicatie: 13 oktober 2022
Bron: NASA