Vega – de lichte lanceerraket van de ESA

De Europese Vega raket
De Vega VV02 klaar voor lancering op 4 mei 2013. ESA–S. Corvaja, 2013

De Vega raket wordt uitgebaat door Arianespace en wordt gebruikt om kleine ladingen of ruimtesondes in een polaire en lage aardbaan te brengen. De Vega is ontwikkeld door de ESA in samenwerking met het Italiaanse ruimtevaartagentschap. De raket wordt sinds 2012 gebruikt voor lanceringen. De raket is vernoemd naar de helderste ster van het sterrenbeeld Lier – Lyra die in het Nederlands meestal Wega wordt genoemd.

Medio mei 2018 waren er 11 Vega’s gelanceerd en alle 11 waren succesvol.  O.a. de LISA Pathfinder die gebruikt is om technologieën te testen om zwaartekrachtsgolven in het heelal waar te nemen, is met een Vega gelanceerd.

De ESA heeft plannen voor de bouw van een opvolger. Deze Vega C (Consolidation) met ladingen tot 2300 kilogram in een lage aardbaan kunnen brengen. Dat is 60% meer dan de huidige Vega aan kan. De eerste lancering van de Vega C is gepland voor 2019. In de toekomst zal vermoedelijk ook de Vega E (Evolution) worden gebouwd. Deze raket zal worden uitgerust met een meer krachtige trap die gebruik maakt van zuurstof en vloeibare methaan als brandstof. De eerste lancering van de Vega E staat momentele gepland voor 2024.

Kenmerken

  • Hoogte: 29.2 meter
    Aantal trappen: 3 – 4 trappen die gebruik maken van vaste brandstof. De vierde trap is de AVUM (Attitude & Vernier Upper Module) die gebruik maakt van een vloeibare brandstof.
  • Lading:
    • 2500 kilogram kan tot een hoogte van 200 kilometer worden gebracht.
    • 2000 kilogram kan naar het International Space Station worden gelanceerd. Het ISS draait op een gemiddelde hoogte van 400 kilometer rond de Aarde.
    • Een lading van 1300 kilogram kan tot een hoogte van 800 kilometer worden gebracht.

Geschiedenis

De ontwikkeling van de Vega duurde negen jaar. Op 13 februari 2012 werd de eerste Vega gelanceerd. Tijdens deze lancering werden 9 satellieten met succes naar de ruimte gebracht. Onder deze negen satellieten de LARES, ALMAsat-1 en zeven CubeSats.

De eerste commerciële lancering vond plaats op 7 mei 2013. Tijdens die lancering werden de Proba-V van de ESA, de VNREDSat-1 van Vietnam en de ESTCube-1 van Estland in een baan om de Aarde gebracht.

Op 11 februari 2015 lanceerde een Vega raket het Europese ruimtevliegtuig IXV. Dit transportmiddel passeerde alle testen met succes en een volgende testvlucht met de IXV staat gepland voor 2019. De eerste IXV landde na een vlucht van 100 minuten veilig in de oceaan. De volgende missie landt wellicht op Aarde waarbij er gebruik wordt gemaakt van een grote parachute of een landingsgestel.

In december werd de LISA Pathfinder met behulp van een Vega gelanceerd. De LISA Pathfinder was bedoeld om technologieën te testen om vanuit de ruimte zwaartekrachtsgolven te bestuderen. De missie bleef draaien tot juli 2017 en werd daarna volgens planning beëindigd. Er wordt momenteel gewerkt aan de opvolger van deze missie, LISA genoemd. Hierbij worden drie satellieten in een driehoek ten opzichte van elkaar op onderlinge afstanden van 2,5 miljoen kilometer gepositioneerd. Ze gaan dan zoeken naar zwaartekrachtsgolven. De bedoeling is dat de LISA-missie in 2034 wordt gelanceerd.

De Vega is tot nu toe een uiterst betrouwbare raket gebleken want alle elf lanceringen zijn zonder problemen verlopen.

Meer leren: Arianespace – Vega

 

Eerste publicatie: 16 juni 2018
Bron: space.com