Chang’e-4 update: verbindingssatelliet in Lissajous baan, Longjiang 2 maakt eerste foto’s van de Maan

China heeft een update gegeven betreffende de verbindingssatelliet van de Chang’e 4 maanmissie die in mei werd gelanceerd als voorbereiding voor een landing op de verre kant van de Maan. Ook is er een update gegeven over de Longjiang cubesats die in een baan om de Maan moeten komen. Daarnaast zijn er foto’s vrijgegeven die zijn ge maakt door de Saoedische camera aan boord van een van de cubesats.
Op donderdag 14 juni 2018 voerde de Queqiao satelliet die straks voor de verbinding tussen de aarde en de lander op de verre kant van de Maan moet zorgen, een koerscorrectie uit die er voor zorgde dat de satelliet met succes in een halo of Lissajous baan kwam rond een speciaal punt in de ruimte.
De Queqiao bevindt zich nu in een baan rond het Aarde-Maan Lagrangepunt L2. Dit is een van de vijf libratiepunten in het Aarde-Maan systeem, op een afstand van ongeveer 65.000 – 80.000 kilometer voorbij de Maan waar de satelliet in een stabiele positie verkeerd die geschikt is voor het uitvoeren van zijn taken.
Hierdoor is het mogelijk om vanaf de Aarde met de lander aan de verre zijde van de Maan te communiceren. De verre zijde van de maan is de zijde die wij nooit kunnen dien: de maan draait in een gebonden rotatie om de Aarde heen en dat betekent dat altijd dezelfde zijde naar de Aarde toe is gericht.
De volgende stap is het testen van de 4,2 meter grote parabolische antenne aan boord van de Queqiao.

Hoofddoel van de Chang’e-4 missie is het verzamelen van wetenschappelijke gegevens en alle data moeten via de verbindingssatelliet naar de Aarde worden gestuurd.
Microsatellieten
Queqiao werd op 20 mei 2018 gelanceerd en maakte om 25 mei 2018 een scheervlucht langs de Maan om vier dagen later het L2-punt te naderen.
Samen met de verbindingssatelliet werden er ook twee microsatellieten gelanceerd. Deze satellieten, slechts 47 kilogram elk, heten Longjiang 1 en Longjiang 2. Ze moesten in een baan om de Maan komen om van daaruit foto’s te gaan maken van de Maan, radioastronomie op erg lage frequenties te bedrijven en gebruikt te worden voor experimenten door radioamateurs.
Longjiang 2 (Drakenrivier) kwam op 25 mei op eigen kracht in zijn elliptische baan om de Maan maar het contact met Longjiang 1 ging kort nadat de microsatelliet in een baan om de Maan moest komen, verloren.
De twee microsatellieten werden ontwikkeld door het Harbin Institute of Technologie in het noordoosten van China. Aan boord van de Longjiang 2 is een kleine camera die is ontwikkeld door het Koning Abdulaziz Center for Science and Technology (KACST) van Saoedi-Arabië.


Eerste publicatie: 16 juni 2018
Bron: GBTimes