Ruimtevaartnieuws

Voyager 2 heeft een onverwacht communicatieprobleem met de Aarde

Te midden van zijn epische reis naar de kosmos heeft de Voyager 2-ruimtesonde van de NASA tijdelijk het contact met de Aarde verloren. Een toevallige afwijking van de uitlijning van de antenne, veroorzaakt op 21 juli, heeft een onverwachte stilte veroorzaakt in de interstellaire communicatie met de ruimtesonde.

Positie van enkele ruimtesondes.
Positie van enkele ruimtesondes. Credit: NASA

Voyager 2, momenteel ongeveer 19,9 miljard kilometer van de Aarde verwijderd, heeft zijn antenne enigszins 2 graden verkeerd uitgelijnd na een routinematige overdracht van geplande opdrachten. Deze minimale afwijking tussen ruimtesonde en op onze planeet heeft geleid tot een onverwachte stop in de gegevensstroom tussen sonde en Aarde want Voyager 2 kan nu geen gegevens ontvangen of terugsturen naar de Aarde.

De onverwachte pauze in de communicatie werd geactiveerd als gevolg van de verkeerde uitlijning waardoor het contact van de ruimtesonde met het Deep Space Network van de NASA werd verstoord. Het DSN, een cruciaal onderdeel van de communicatie met Voyager 2, is niet meer in staat om de gegevens te ontvangen die door de ruimtesonde worden verzonden. Voyager 2 ontvangt ook geen instructies van de grondcontrollers van het DSN.

Ondanks deze onderbreking is Voyager 2 niet afgeweken van zijn beoogde baan en zal het zijn geplande traject voortzetten. Het ontwerp van de ruimtesonde omvat een ingebouwd mechanisme dat ervoor zorgt dat de antenne periodiek zijn oriëntatie naar de Aarde reset, ongeacht de positie van de ruimtesonde in de ruimte. Dit mechanisme komt meerdere keren per jaar in actie en fungeert als een kritieke failsafe om de interstellaire band tussen ruimtesonde en de Aarde te behouden.

De volgende automatische antenne-reset van Voyager 2 staat gepland voor 15 oktober. Na deze reset zal de antenne van de ruimtesonde zijn focus opnieuw op de Aarde richten, waardoor de communicatieverbindingen worden hersteld. Het missieteam blijft hoopvol dat deze geplande herschikking zal dienen als een effectieve oplossing voor de huidige verstoring.

Terwijl Voyager 2 een tijdelijke periode van radiostilte ervaart, onderhoudt zijn tweelingbroer, Voyager 1, een consistente communicatielijn met de Aarde. Voyager 1 bevindt zich op ongeveer 24 miljard kilometer afstand en blijft werken zoals verwacht waardoor wetenschappers gerustgesteld worden over de veerkracht en betrouwbaarheid van deze baanbrekende interstellaire sondes.

De stilte van Voyager 2 is een grimmige herinnering aan de kolossale afstanden die deze ruimtesondes scheiden van deze thuisplaneet en het cruciale belang van precisie bij interstellaire missies. Terwijl we wachten op de verwachte herverbinding in oktober, zet Voyager zijn stille reis voort en dient als een symbool van het meedogenloze streven van de mensheid naar kennis en verkenning buiten onze eigen hemelse achtertuin.

Eerste publicatie: 30 juli 2023
Bron: NASA