Zonnestelsel Nieuws

Webb maakt nieuwe afbeeldingen van Uranus, zijn ringen en zijn manen

Nieuwe afbeeldingen van het Near-Infrared Camera (NIRCam)-instrument aan boorde van de Webb Space Telescope tonen Uranus, zijn ringsysteem en enkele van zijn 27 manen.

Deze Webb-afbeelding geeft op prachtige wijze de seizoensgebonden noordpoolkap van Uranus weer
Deze Webb-afbeelding geeft op prachtige wijze de seizoensgebonden noordpoolkap van Uranus weer, inclusief de heldere, witte binnenkap en de donkere baan aan de onderkant van de poolkap. De vage binnen- en buitenringen van Uranus zijn ook zichtbaar op deze afbeelding, inclusief de ongrijpbare Zeta-ring – de extreem zwakke en diffuse ring die zich het dichtst bij de planeet bevindt. Credit: NASA / ESA / CSA / STScI.

Uranus is op een afstand van ongeveer 2,9 miljard kilometer de 7de planeet vanaf de Zon. Het is de eerste planeet die met behulp van een telescoop werd ontdekt. Uranus werd in 1781 voor de Britse astronoom William Herschel als eerste gevonden.

Eén dag op Uranus duurt ongeveer 17 uur. De planeet maakt in ongeveer 84 aardse jaren een volledige baan rond de Zon.

Uranus heeft de op twee na grootste diameter in ons zonnestelsel en is omgeven door 13 zwakke ringen en 27 manen.

Op zichtbare golflengtes, zoals in de jaren ’80 waargenomen door de Voyager 2-ruimtesonde van de NASA, verscheen Uranus la een rustige, stevige blauwe bal.

Op infrarode golflengtes onthult de Webb Space Telescope een vreemde en dynamische ijswereld vol opwindende atmosferische kenmerken.

Een van de meest opvallende hiervan is de seizoensgebonden wolkenkap aan de noordpool van de planeet. Vergeleken met de Webb-afbeelding van eerder dit jaar zijn sommige details van de kap gemakkelijker te zien in deze nieuwere opnames. Hiertoe behoren o.a. de heldere, witte binnenste kap en de donkere baan aan de onderkant van de poolkap richting de lagere breedtegraden.

Deze groothoekopname van Webb toont Uranus te midden van een paar verre achtergrondstelsels.
Deze groothoekopname van Webb toont Uranus te midden van een paar verre achtergrondstelsels. Deze afbeelding bevat ook 14 van de 27 manen van de planeet: Oberon, Titania, Umbriel, Juliet, Perdita, Rosalind, Puck, Belinda, Desdemona, Cressida, Ariel, Miranda, Bianca en Portia. Credit: NASA / ESA / CSA / STScI.

Verschillende heldere stormen zijn ook te zien nabij en onder de zuidelijke grens van de poolkap. Het aantal van deze stormen en hoe vaak en waar ze voorkomen in de atmosfeer van Uranus kan te maken hebben met een combinatie van seizoens- en meteorologische effecten.

De poolkap lijkt prominenter te worden wanneer de pool van de planeet naar de Zon begint te wijzen, naarmate deze de zonnewende nadert en meer zonlicht ontvangt.

Uranus bereikt zijn volgende zonnewende in 2028 en astronomen zijn benieuwd naar mogelijke veranderingen in de structuur van deze kenmerken.

Webb zal de seizoens- en meteorologische effecten helpen ontwarren die van invloed zijn op de stormen op Uranus, wat van cruciaal belang is om astronomen te helpen de complexe atmosfeer van de planeet te begrijpen.

Eerste publicatie: 23 december 2023
Bron: ESA/NASA/sci-news