Astronomisch Nieuws

Webb vindt een vraagteken in de ruimte

Webb werpt een complete nieuw licht op het heelal, maar de ontdekking van een kosmisch vraagteken door de ruimtetelescoop doet ons wel achter de oren krabben.

Realiseer je je dat er een vraagteken in de ruimte zweeft?
Realiseer je je dat er een vraagteken in de ruimte zweeft? Credit: NASA, ESA, CSA

De Webb Space Telescope legde het vraagteken vast, gevonden begraven in een afbeelding van Herbig-Haro 46/47 – een nauw gebonden paar actief vormende sterren op 1470 lichtjaar afstand van de Aarde.

Het hoge resolutie nabij-infraroodbeeld, vastgelegd door de Webb Space Telescope kwam eind juli uit. Maar als je ver genoeg inzoomt (in het midden onderaan), zie je een astronomisch kenmerk dat, vanuit ons perspectief, een griezelige gelijkenis vertoont met een vraagteken.

De afbeelding, die vorige week werd vrijgegeven, toont Herbig-Haro 46/47 en een duidelijk vraagteken in de verre ruimte.
De afbeelding, die vorige week werd vrijgegeven, toont Herbig-Haro 46/47 en een duidelijk vraagteken in de verre ruimte. Credit: NASA, ESA, CSA, Gizmodo

Het onverwachte vraagteken suggereert wellicht een kosmische boodschap van buitenaardse wezens, God of een postmenselijke beschaving die ons gesimuleerde heelal bestuurt, maar de onderliggende oorzaak is veel minder bijzonder.

Vertegenwoordigers van het Space Telescope Science Institute (STSI), dat de wetenschappelijke activiteiten van de Webb beheert, geeft aan dat dit kosmische vraagteken een ver sterrenstelsel of een paar op elkaar inwerkende sterrenstelsels zou kunnen zijn. In die scenario’s zouden zwaartekrachten deze galactische structuren kunnen hebben gemanipuleerd, wat leidde tot de vervormde, vraagtekenachtige vorm. Interessant is dat dit misschien de eerste keer is dat astronomen hun ogen hebben gericht op dit verre object (of objecten) dat ver buiten de grenzen van ons eigen sterrenstelsel bestaat.

Andere astronomen bevestigen het vermoeden dat het unieke kenmerk waarschijnlijk twee sterrenstelsels zijn die aan het samensmelten zijn. In hun interpretatie is de duidelijke vorm van het bovenste object een potentieel teken van het “grotere” sterrenstelsel dat wordt verstoord. Met andere woorden, het grotere sterrenstelsel wordt uit elkaar getrokken of vervormd als gevolg van zwaartekrachten.

Dat we ongetwijfeld vormen in alledaagse objecten zullen zien moet worden verwacht, vooral wanneer we in de uitgestrektheid van het heelal kijken. Er is een spookachtige Boemerangnevel, het aparte gezicht van Arp-Madore 2026-424 s (twee samensmeltende sterrenstelsels – en de aparte lantaarn-pompoen Zon, als enkele voorbeelden.

Eerste publicatie: 3 augustus 2023
Bron: space.com, gizmodo