ChinaGeschiedeniskalenders

Zhong Qiu Jie – Het Midden Herfst Festival

Midden Herfst Festival
Midden Herfst Festival

Het Midden Herfst Festival wordt op de 15de dag van de 8ste maand van de Chinese kalender gevierd. Het is na het Lente Festival het grootste feest in China. Het feest wordt altijd in het midden van de herfst gevierd, vandaar ook de naam. De dag zelf staat bekend als het Maan feest omdat in deze tijd van het jaar de Maan op zijn grootst is. In 2020 valt het Midden Herfst festival op 1 oktober en omdat dit midden in de nationale vakantie is van 1 – 7 oktober wordt deze vakantie met één dag verlengd tot 8 oktober. Omdat het in deze tijd van het jaar in grote delen van China aangenaam weer is wordt er veel gereisd.

Geschiedenis

Het Midden Herfst Festival is een heel oud festival waarin de maan wordt aanbeden. De oude Chinezen hadden bemerkt dat er een nauwe relatie is tussen de beweging van de Maan, de veranderingen van de seizoenen en de landbouw. Om hun dank uit te drukken aan de Maan en de goede oogst te vieren werden er in de herfst offers aan de Maan gebracht.

Het Midden Herfst Festival in Xian

Het gebruik gaat terug tot de Zhou Dynastie (1046 – 256 voor Christus) en het werd voornamelijk door de koninklijke klasse gevierd tijdens de herfst equinox. In die tijd was er geen feest aan gekoppeld. Later tijdens de Sui dynastie (581 – 618 na Christus) en de Tan dynastie ( 618 – 907 na Christus) leidde de toegenomen welvaart onder de gewone mensen tot het aanbidden van de Maan en werd het een feest. De gewone mensen vierden het anders en hielden zich niet strikt aan de dag van de herfst equinox. Daarom werd de 15de dag van de 8ste maand van de Chinese kalender uitgekozen als de dag van het Maan feest. Deze dag ligt het dichtste bij de herfst equinox en het is een vaste dag die niet verschuift. Dit laatste gebeurde in de Tang Dynastie en tijdens de Noordelijke Song Dynastie (960 – 1127 na Christus) was het Midden Herfst Festival al een wijd verbreid feest geworden dat groots werd gevierd.

Legendes

In romantische zin wordt de legende over Chang’e die haar man wilde beschermen door naar de Maan te vliegen gekoppeld aan het Maan-feest maar ook de legendes over Yutu – het Jade Konijn, Wu Gang en Zhu Yuanzhang horen bij het feest.

Gebruiken

Op de feestdag komen families bij elkaar om offers te brengen aan de Maan, ze eten speciale Maankoekjes en ze drukken hun sterke verlangens uit aan familieleden die ver weg wonen. In sommige regio’s zijn er drakendansen en worden er wensballonnen opgelaten. In Mongolië kennen ze de “jacht op de Maan” en de Dong spelen het “stelen van fruit of groenten”.

Maankoekjes

Traditionele Chinese Maankoekjes
Traditionele Chinese Maankoekjes

Bij het Midden Herfst Festival horen de traditionele Maankoekjes. Deze worden op de dag van de viering aan de Maan geofferd en mensen eten ze tijdens de viering. Iedere regio heeft zijn eigen recepten om deze koekjes te maken. Maankoekjes zijn rond, ze symboliseren de hereniging van de familie. Het is dus gemakkelijk voor te stellen hoe het eten van ronde koekjes bij het licht van de ronde Volle Maan je kan verbinden met vrienden en familie die op dat moment ver weg zijn. Tegenwoordig geven mensen elkaar Maankoekjes om zo te laten zien dat ze elkaar een lang en gelukkig leven gunnen.

Het Midden Herfst Festival wordt niet alleen in China gevierd. Ook de omringende Aziatische landen kennen het.

Het Midden Herfst festival de komende jaren

Jaar Datum Dag
2021 21 september Vrijdag
2022 10 september zaterdag
2023 29 september vrijdag
2024 17 september dinsdag
2025 6 oktober maandag
2026 25 september vrijdag
2027 15 september woensdag
2028 3 oktober dinsdag
2029 22 september zaterdag
2030 12 september donderdag
2031 1 oktober woensdag

Eerste publicatie: 4 oktober 2017
Volledige revisie: 27 december 2019