Zorgt SpaceX voor toename lichtende nachtwolken?

Wetenschappers zien een plotselinge en onverwachte stijging van lichtende nachtwolken. Eind juni zag de AIM ruimtesonde van de NASA een sterke toename in de  frequentie van lichtende nachtwolken. Het is de grootste in 15 jaar.

lichtende-nachtwolken-boven-stockholm
Lichtende nachtwolken boven Stockholm. Credit By Kevin Cho (Kee Pil Cho)Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Volgens Cora Randall, een professor aan de universiteit van Colorado in Boulder zag men de afgelopen dagen een enorme toename in lichtende nachtwolken (In het Engels NLCs = noctilucent clouds). Randall werkt met de gegevens van AIM en ze maakte onderstaande plot.

Toename lichtende nachtwolken uit AIM-data. Credit: Cora Randall
Toename lichtende nachtwolken uit AIM-data.

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken op Aarde. Ze worden gevoed door meteoroïden. Ze zweven op een hoogte van meer dan 80 kilometer aan de rand met de ruimte. Lichtende nachtwolken ontstaan wanneer zomerslierten waterdamp opstijgen naar de mesosfeer. Hierdoor kan het water kristalliseren rond spikkels van rook van meteoren.

Wat veroorzaakt deze toename?

Nou, dat zou door SpaceX kunnen komen. Men speculeert dat de piek te wijten kan zijn aan extra waterdamp die door raketlanceringen naar hogere breedtegraden wordt getransporteerd. Maar er zou veel meer kwantitatieve analyse nodig zijn om dat te bevestigen of niet, aldus Randall.

De timing is overigens logisch. Het duurt ongeveer 10 dagen voordat waterdamp van raketmotoren naar de mesosfeer drijft. Dit brengt ons terug bij de lancering van de Globalstar-satelliet die SpaceX op 19 juni 2022 uitvoerde. Deze lancering veroorzaakte vanwege de extra brandtijd van de tweede trap al voor een aantal opmerkelijke verschijnselen in de lucht. Lichtende nachtwolken kunnen nog een ander bijproduct zijn van die ongewone lancering.

Lichtende nachtwolken zijn normaal gesproken een polair fenomeen. Sinds het begin van de uitbarsting zijn er echter meldingen ontvangen vanuit veel zuidelijkere breedtegraden, aldus Randall.

Meer over lichtende nachtwolken op Kuuke’s Sterrenbeelden.

Eerste publicatie: 3 juli 2022
Bron: Spaceweather