Astronomisch Nieuws

China begint testen van grootste radiozonnetelescoop ter wereld

In het zuidwesten van China is men begonnen met proefwaarnemingen met ‘s werelds grootste reeks radiotelescopen voor het waarnemen van de Zon. De Daocheng Solar Radio Telescope (DSRT) bestaat uit 313 schotels die elk een diameter hebben van 6 meter en die samen een cirkel vormen met een omtrek van 3,14 kilometer. In het midden staat een 100 meter hoge kalibratietoren.

De Daocheng Solar Radio Telescope
Luchtfoto van de bouwplaats van de zonneradiotelescoop gemaakt op 13 november 2022 in Daocheng County in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Garze in de Chinese provincie Sichuan. Credit: China News

De array heeft een halfjaar van foutopsporing en testen ondergaan, wat de mogelijkheid aantoont om de Zon consistent en met hoge precisie te monitoren. De proefwaarnemingen zijn volgens Chinese bronnen op 14 juli begonnen.

Wetenschappers simuleren het effect van een veel grotere telescoop en krijgen een veel hogere resolutie en gevoeligheid door elektromagnetische straling van de Zon te verzamelen met de veelheid aan schotels. De signalen worden gecombineerd en vervolgens worden geavanceerde wiskundige algoritmen gebruikt om de beelden te reconstrueren.

De DSRT ligt in Daocheng inde zuidwestelijke provincie Sichuan. De belangrijkste taak is het continu monitoren van de Zon en het observeren van zonnevlammen en coronale massa-ejecties (CME’s). de DSRT zal ook helpen bij onderzoek naar monitoring- en vroegtijdige waarschuwingsmethoden voor pulsars, snelle radioflitsen en asteroïden.

De DSRT is ontwikkeld door het National Space Science Center van de Chinese Academie van Wetenschappen. De array maakt deel uit van het Meridian Project on space weather monitoring, een belangrijke Chinese nationale wetenschaps- en technologie-infrastructuur.

Eerste publicatie: 31 juli 2023
Bron: xinhua.net