Astronomisch Nieuws

Curiosity schakelt tijdelijk over naar andere computer

Mars Curiosity rover
Zelfportret van de Mars Curiosity rover van de NASA gemaakt op 15 juni 2018 tijdens een steeds zwaarder wordende stofstorm. Credit: NASA/JPL-Caltech

De vluchtleiding van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA heeft deze week de Curiosity rover op Mars opdracht gegeven om over te schakelen naar zijn tweede computer. Hierdoor wordt het voor de ingenieurs mogelijk om een uitgebreid onderzoek in te stellen waarom de actieve computer sommige gegevens niet meer wilde opslaan en waarom sommige gegevens sinds 15 september niet meer benaderbaar zijn.

Net zoals veel ruimtevaartuigen van de NASA is de Curiosity ontworpen met twee onafhankelijk van elkaar werkende computers. In dit geval worden ze de A-kant en de B-kant computer genoemd. Dit maakt het mogelijk om bij een storing toch verder te kunnen werken. Na het bestuderen van een aantal opties leek het de mensen van JPL het beste om over te schakelen van de B-computer naar de A-computer. Deze A-computer werd alleen gebruikt na de landing.

De rover stuurt nog steeds diagnostische gegevens die in het RAM-geheugen van de computer staan terug naar de Aarde. De rover is verder helemaal in orde en ontvangt gewoon alle commando’s. Maar er is iets dat ervoor zorgt dat de Curiosity niet in staat is de wetenschappelijke data die in het langetermijngeheugen van de computer zijn opgeslagen, terug te sturen naar de Aarde. Datzelfde probleem zorgt er ook voor dat de ingenieurs van de NASA geen toegang kunnen krijgen van alle gegevens en gebeurtenissen die zijn opgeslagen in bestanden in de A-kant computer. Deze gegevens willen ze wel graag hebben omdat ze er mogelijk uit kunnen afleiden wat er precies aan de hand is.

Meer dan 5 jaar geleden, op Sol 200, waren er hardware en softwareproblemen met de A-kant waardoor de rover niet meer luisterde en het energieniveau van de accu sterk daalde. Er werd toen met succes overgeschakeld naar de B-kant. Daarna heeft men het slechte geheugen van de A-kant weten te markeren zodat de computer dit niet meer gebruikt en waardoor de computer nu weer bruikbaar is. Zij het dan met minder geheugen.

Op dit moment is NASA ervan overtuigd dat ze de Curiosity weer volledig in bedrijf kunnen nemen maar het is alleen onzeker hoe lang het duurt voordat de problemen zijn opgelost. De A-kant computer is nu opgestart maar het kan wel enige tijd gaan duren alvorens men precies weet wat er aan de hand is met het geheugen van de B-kant en hoe dat dan kan worden opgelost.

De afgelopen weken is de A-kant uitgebreid gecontroleerd en voorbereid voor het overschakelen. Het is op zich geen probleem om de missie te vervolgen met de A-kant als, het echt niet anders kan. Maar het plan is om terug te schakelen naar de B-kant zodra dit mogelijk is omdat men dan meer geheugen heeft aan te pakken.

Meer lezen over de Curiosity missie? Ga naar de Curiosity-pagina bij de NASA

Eerste publicatie: 4 oktober 2018
Bron: NASA

 

More information: For more about Curiosity, visit mars.nasa.gov/msl/

https://phys.org/news/2018-10-curiosity-rover-temporarily-brains.html