Zonnestelsel Nieuws

Daphnis gefotografeerd door de Cassini

Cassini fotografeert Daphnis
Cassini maakte op 16 januari 2017 deze opname van het kleine maantje Daphnis. Credit: NASA/JPL

De Cassini-sonde heeft onlangs een nieuwe opname gemaakt van het kleine maantje Daphnis. Op de opname van 16 januari 2017 is het maantje te zien tussen de ringen van Saturnus.

Daphnis heeft een grootte van ± 5 * 8 kilometer en bevindt zich in de 42 kilometer brede Keeler opening in de ringen van Saturnus. Door de hoek waaronder de foto is genomen lijkt de Keeler opening kleiner dan hij in werkelijkheid is.

De zwaartekracht van de kleine maan zorgt voor een horizontaal en verticaal golfpatroon aan de randen van de opening. In 2009 kon de Cassini het verticale patroon bestuderen.

Net zoals de maantjes Pan en Atlas die zich ook in de ringen van Saturnus bevinden, lijkt het erop dat Daphnis ook een uitstulping om zijn evenaar heeft. Het oppervlak van het maantje ziet er glad uit. Dit kan duiden op deeltjes die afkomstig zijn van de ringen. Er zijn een paar kraters zichtbaar en noordelijker is nog een bergketen zichtbaar die zich parallel aan de uitstulping om de evenaar bevindt.

Op de foto zijn ook details van de ringen zichtbaar. In die ringen is een korrelige structuur zichtbaar die in verschillende brede banen voorkomt en die duidt op het klonteren van deeltjes. Vergeleken met de anders scherpe raden van de Keeler opening lijkt de golfpiek aan de rand van de opening erg zacht. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door hele fijne stofdeeltjes van de ringen die worden verspreid in de opening als gevolg van de beweging van Daphnis tusen de ringen door.

Achter Daphnis aan beweegt zich een klein staartje van ringmateriaal dat mogelijk is ontstaan doordat Daphnis materiaal van de ringen weg trok. Dit materiaal verspreidt zich nu langzaam in de Keeler opening.

De opname van Daphnis en de ringen is gemaakt in zichtbaar licht op groene golflengtes met behulp van de camera’s aan boord van de Cassini-sonde. De opname is gemaakt van een afstand van ongeveer 28.000 kilometer onder een hoek van 71° waarbij de Zon zich achter Daphnis bevindt. De opname heeft een resolutie van 168 meter per pixel.

Meer over Daphnis op deze pagina

Eerste publicatie: 21 januari 2017
Diverse bronnen