De Zomerdriehoek – Altaïr en de Arend

Zoekkaart Zomerdriehoek met de heldere ster Wega
De Zomerdriehoek met de heldere ster Wega van het sterrenbeeld Lier hoog boven de oostelijke horizon. De kaart is gemaakt voor 20 juli 22 uur.

Als je in deze tijd van het jaar na het invallen van de duisternis vlak boven de oostelijke horizon kijkt dan zie je daar Altaïr, de helderste ster van het sterrenbeeld Arend – Aquila. Altaïr is de onderste ster van de Zomerdriehoek, dat wil zeggen het is de laatste van de drie heldere sterren die het asterisme vormen, die boven de horizon uitkomt.

De grote band van de Melkweg beweegt zich tussen de sterren Wega en Altaïr, door de Zomerdriehoek heen. Tijdens hele donkere nachten in juli en augustus kan je al met een kleine verrekijker genieten van vele mooie stervelden in dit gebied.

Altaïr is bekend als de thuisplaneet van de aliëns uit de science fiction film “Forbidden Planet” uit 1956 maar in Aziatische culturen spelen Altaïr en Wega een belangrijke rol in een van de mooiste verhalen over de nachtelijke hemel. In Japan bijvoorbeeld wordt Wega Tanabate (of Orime) genoemd. Zij is een hemelse prinses of godin. Ze wordt verliefd op de sterveling Kengyu (Hikoboschi) die door de ster Altaïr wordt voorgesteld. In de Chinese folklore spelen Wega en Altaïr een belangrijke rol in het verhaal over het wevende meisje in de herdersjongen.

De hele Zomerdriehoek is een heel mooi gebied om met ene verrekijker te verkennen of tijdens een hele donkere nacht met je ogen.

Lees ook:

 

Eerste publicatie: 1 augustus 2018

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: