Zonnestelsel Nieuws

Dimorphos mogelijk vervormd door inslag van de DART-missie

Op 22 september 2022 sloeg de DART-missie van de NASA met succes in op Dimorphos, het maantje van de asteroïde Didymos. Nieuwe numerieke simulaties geven aan dat de DART-inslag heeft geleid tot de vervorming van Dimorphos. DART staat voor Double Asteroid Redirection Test.

et asteroïdemaantje Dimorphos zoals gezien door NASA's DART-ruimtesonde 11 seconden vóór de inslag.
Het asteroïdemaantje Dimorphos zoals gezien door NASA’s DART-ruimtesonde 11 seconden vóór de inslag. De ingebouwde DRACO-imager van DART heeft dit beeld vastgelegd vanaf een afstand van 68 km. Deze afbeelding was de laatste die heel Dimorphos in het gezichtsveld bevatte. Credit: NASA / Hopkins Applied Physics Laboratory.

DART was een planetaire verdedigingsmissie om de haalbaarheid aan te tonen van het gebruik van een kinetische impactor om de baan van een asteroïde te verstoren.

De inslag was zeer succesvol en zeer effectief. Het resulteerde in een vermindering van de omlooptijd van Dimorphos om Didymos, die aanvankelijk 11 uur en 53 minuten was, met 11 minuten.

Het LICIACube Unit Key Explorer (Luke)-instrument aan boord van de cubesat maakte tussen 29 en 320 seconden na de inslag beelden van het systeem, waardoor draadvormige stromen van ejecta en andere complexe patronen zichtbaar werden die zich over enkele kilometers van de inslaglocatie uitbreidden.

Bovendien werd de dramatische verheldering van het Didymos-systeem veroorzaakt doordat zonlicht de vrijgekomen deeltjes aanstraalde, gedurende vele weken na de inslag waargenomen door telescopen vanaf de Aarde en in de ruimte.

Deze drie Hubble-beelden leggen het uiteenvallen van Dimorphos vast toen het doelbewust werd getroffen door DART op 26 september 2022.
Deze drie Hubble-beelden leggen het uiteenvallen van Dimorphos vast toen het doelbewust werd getroffen door DART op 26 september 2022. Het bovenste paneel, genomen 2 uur na de inslag, toont een uitwerpkegel (naar schatting 1.000 ton stof). Het middelste frame toont de dynamische interactie binnen het Didymos-Dimorphos binaire systeem, waarbij de kegelvorm van het ejectapatroon ongeveer 17 uur na de inslag begint te vervormen. De meest prominente structuren zijn roterende, molenvormige elementen. Het rad is gebonden aan de zwaartekracht van Didymos. In het onderste frame legt Hubble het puin vast dat door de druk van het zonlicht op de kleine stofdeeltjes in een komeetachtige staart wordt teruggeslingerd. Dit strekt zich uit tot een puintrein waar de lichtste deeltjes het snelst en het verst van de asteroïde reizen. Het mysterie wordt nog groter wanneer Hubble registreert hoe de staart een paar dagen in tweeën splitst. Credit: NASA / ESA / STScI / Jian-Yang Li, PSI / Joseph DePasquale, STScI.

In nieuw onderzoek hebben astronome Sabina Raducan van de Universiteit van Bern en haar collega’s de DART-inslag gemodelleerd met een ultramoderne schokfysica-code, waarbij gebruik werd gemaakt van realistische beperkingen op de mechanische en compositorische eigenschappen van Dimorphos, gebaseerd op de eerste resultaten van DART.

De simulaties die het dichtst bij de waarnemingen van de inslag kwamen, suggereren dat Dimorphos zacht is, een cohesiesterkte heeft die vergelijkbaar is met die van de asteroïden Bennu en Ryugu end at er geen grote rotsblokken op het oppervlak aanwezig zijn.

De onderzoekers suggereren dat Dimorphos mogelijk een losse verzameling puin is die is gevormd door rotatie-afscheiding en heraccumulatie van uitgeworpen materiaal uit Didymos.

Hun model geeft ook aan dat de DART-inslag misschien geen inslagkrater heeft veroorzaakt maar de maan in zijn geheel had kunnen vervormen – een proces dat bekend staat als mondiale vervorming – en ervoor had kunnen zorgen dat het oppervlak van Dimorphos werd herbouwd met materiaal uit het binnenste ervan.

De bevindingen bieden aanvullende inzichten in het ontstaan en kenmerken van binaire asteroïden en kunnen implicaties hebben voor toekomstige verkenningen, zoals de Hera-missie van de ESA en inspanningen voor het afbuigen van asteroïden.

ESA’s aanstaande Hera-missie al mogelijk een opnieuw gevormde asteroïde vinden in plaats van een goed gedefinieerde krater.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Astronomy.

Artikel: S.D. Raducan et al. Physical properties of asteroid Dimorphos as derived from the DART impact. Nat Astron, published online February 26, 2024; doi: 10.1038/s41550-024-02200-3

Eerste publicatie: 3 maart 2024
Bron: sci-news