Ruimtevaartnieuws

Eerste lancering Ariane 6 verschuift naar 2024

Europa zal tot tenminste 2024 geen onafhankelijke toegang tot satellieten hebben. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het in Frankrijk gevestigde Arianespace hebben afgelopen week bevestigd dat de inaugurele lancering van de nieuwe Ariane 6-raket naar 2024 is verplaatst.

De Ariane 6-raket in Kourou
Een volledige Ariane 6 raket op de ruimtevaartbasis in Kourou in Frans-Guyana. Credit: ESA/Manuel Pedoussaut

De Ariane 6 zou aanvankelijk al in 2020 moeten gaan vliegen en zijn cadans opvoeren om de oudere Ariane 5-raket naadloos te vervangen.

Ariane 6 heeft echter een reeks vertragingen opgelopen, veroorzaakt door technische problemen, COVID-19 en ontwerpwijzigingen. Dit terwijl de Ariane 5 begin juli zijn 117de en laatste missie vloog.

Bovendien laat het falen van de Vega-C-raket in december vorig jaar die raket aan de grond staan, wat betekent dat Europa momenteel geen onafhankelijke toegang tot een baan om de Aarde heeft. De Europese Commissie stelde eerder dit jaar een verzoek op voor een “ad hoc veiligheidsbijeenkomst” om sommige Europese ladingen op SpaceX-raketten te laten vliegen.

Wanneer Ariane 6 precies voor het eerst gaat vliegen is nog onduidelijk. Een persbriefing met de Ariane 6 Launcher Task Force om een update te geven over de draagraket is gepland voor 4 september 2023.

Op 26 september staat er een test van de motoren gepland en pas daarna kan men een zeggen over een nauwkeurigere lanceringsperiode voor 2024.

De Ariane 6 Launcher Task Force bestaat uit het topmanagement van ESA, de Franse ruimtevaartorganisatie CNES (de hoofdaannemer van de lanceerbasis), de hoofdaannemer van het draagraketsysteem ArianeGroup en de lanceerdienstverlener ArianeSpace.

Ondanks ontwikkelingsproblemen heeft Ariane 6 een aantal institutionele lanceringen uit te voeren en heeft het commerciële contracten aangetrokken, waaronder 18 lanceringen voor het Kuiper-project van Amazon.

Eerste publicatie: 11 augustus 2023
Bron: space.com & anderen