Ruimtevaartnieuws

Eerste vlucht Ingenuity is uitgesteld tot 14 april

Ingenuity gezien door de Perseverance rover
NASA’s Mars Helikopter Ingenuity gezien door de Perseverance rover na het uitvouwen van de rotorbladen op 7 april 2021. Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU

NASA heeft de eerste vlucht van zijn Mars helikopter vertraagd nadat een test van vandaag eerder stopte dan bedoeld. Ingenuity zal nu stevig op de grond blijven staan tot minstens aanstaande woensdag (14 april), aldus een verklaring van de NASA. De vertraging is het gevolg van een afwijking tijdens een test die was bedoeld om te kijken of de rotorbladen de gewenste snelheid van 2400 toeren per minuut konden halen.

Als gevolg van een zogenaamd ‘watchdog-timer’ die werd overschreden eindigde de commandoreeks die de test bestuurde om de rotors met hoge snelheid te laten draaien, te vroeg. Dit vond plaats toen de commandoreeks overschakelde van de ‘Pre-Flight’ naar de ‘Flight’-mode. De helikopter is verder in orde en heeft zijn volledige telemetriegegevens naar de Aarde verzonden, aldus NASA in een verklaring.

De verklaring voegt eraan toe dat de helikopteringenieurs nog steeds gegevens van de kleine helikopter bekijken om precies te begrijpen wat er is gebeurd, maar het team hoopt de mislukte test opnieuw in te kunnen plannen.

Ingenuity arriveerde op 18 februari 2021 op de rode planeet. De helikopter is een technologiedemonstratieproject. Na aankomst in de Jezero-krater ging de Perseverance rover op zoek naar een vliegveld voor de historische vlucht met de helikopter. Daar aangekomen begon de rover met een zorgvuldig proces om de 1,8 kilogram Ingenuity uit te vouwen en op mars te plaatsen.

Ingenuity moest vervolgens verschillende mijlpalen bereiken waaronder het alleen overleven van de koude nacht op Mars, aangedreven door de energie die het zonnepaneeltje had verzameld. Ingenieurs ontgrendelden ook de bladen van de helikopter en testten ze met een lage snelheid van slechts 50 omwentelingen per minuut.

Op vrijdag 9 april 2021 probeerde de helikopter zijn bladen op volle snelheid te testen, dit was de laatste voorloper van de vlucht die eigenlijk voor vandaag gepland stond, maar dat was de procedure die door de ‘watchdog’ timer werd afgebroken.

Deze timer houdt toezicht op de volgorde van commando’s en waarschuwt het systeem voor mogelijke problemen. Het helpt het systeem veilig te werken door niet verder te gaan als een probleem wordt waargenomen en niet werkt zoals gepland.

 

Eerste publicatie: 11 april 2021
Bron: NASA