Ruimtevaart

Gene Cernan – de laatste man op de Maan – overleden

Gene Cernan - 1934-2017
Gene Cernan – 1934-2017

Eén van Apollo’s beste astronauten, Gene Cernan heeft de Aarde voorgoed verlaten. Cernan was de laatste man die op de Maan liep. Hij stierf maandag 16 januari 2017.

Cernan verliet in 1972 als laatste de Maan. Volgens zijn familie was Cernan dankbaar voor de ervaringen die hij in zijn leven mocht opdoen. Onlangs zei hij nog: “Ik was een gewone Amerikaanse jongen die opgroeide met een droom. Tegenwoordig is het belangrijkste in mijn leven het overdragen van mijn passie naar toekomstige generaties van jonge mannen en vrouwen die hun eigen onmogelijke dromen werkelijkheid willen laten worden.”

Zelfs op 82-jarige leeftijd volgde hij gepassioneerd de verkenning van de ruimte door de mensen en moedigde hij nationale leiders en jonge mensen aan er voor te zorgen dat hij niet de laatste man op de Maan zou blijven.

Cernan was kapitein bij de Amerikaanse marine maar hij zal het meest herinnerd worden door zijn ruimtereizen. Hij maakte drie ruimtereizen waarvan twee keer naar de Maan.

Hij was één van de 14 astronauten die in oktober 1963 door de NASA werden geselecteerd. Hij was de piloot van de Gemini 9 met Thomas Stafford als commandant. Gemini 9 bleef in juni 1966 drie dagen in de ruimte. Hij was de tweede Amerikaan die een ruimtewandeling maakte en hij bleef meer dan twee uur buiten de Gemini capsule terwijl die om de Aarde draaide. Deze ruimtewandeling maakte hij op 5 juni 1966.

In mei 1969 was hij de piloot van de maanmodule van de Apollo 10 die tot minder dan 5 kilometer hoogte boven het maanoppervlak afdaalde om de landingscapaciteiten van de maanlander te testen. Het was de finale test voordat de astronauten van de Apollo 11 twee maanden later voet op de Maan zetten.

Maar zijn mooiste missie was de Apollo 17 missie waarbij hij landde op de Maan en er op kon rondlopen. Apollo 17 was de zevende en laatste missie waarbij mensen op de Maan landden. Samen met astronaut Harrison Schmitt verzamelde hij monsters van het oppervlak van de Maan en plaatste hij er wetenschappelijke instrumenten.

Op 14 december 1972 keerde Cernan na het einde van zijn derde maanwandeling terug naar de maanmodule Challenger waarmee hij officieel de laatste mens werd die voet had gezet op de Maan. Niemand kan me deze voetstappen op de Maan nog afnemen, sprak Cernan.

De laatste woorden van Cernan voor hij de Maan verliet waren: “We zullen terug komen, in vrede en hoop, voor de hele mensheid”.

Eerste publicatie: 17 januari 2017
Bron: diverse persberichten